Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η 26η Απριλίου 2017 καθορίσθηκε το 2000 ως Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το παγκόσμιο κοινό για τα δικαιώματα των καινοτόμων και των δημιουργών, σε ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Ακόμη υπογραμμίζεται «Γι’ αυτό το λόγο, στις 26 Απριλίου κάθε χρόνο μας δίνεται η ευκαιρία να αντιληφθούμε το ρόλο της διανοητικής ιδιοκτησίας στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας.  Εορτάζουμε τις ευρεσιτεχνίες, τα βιομηχανικά σχέδια, τα εμπορικά σήματα, τα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα και όλα τα άλλα πνευματικά δημιουργήματα αλλά και τους δημιουργούς τους και τους αναγνωρίζουμε τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη.
Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), ορίζει ένα ιδιαίτερο θέμα στο οποίο αφιερώνεται η ημέρα.
Αυτή τη χρονιά διερευνούμε πώς η καινοτομία καθιστά τη ζωή μας υγιέστερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη, μεταστρέφοντας τα προβλήματα σε πρόοδο. Εξετάζουμε πώς το σύστημα Διανοητικής Ιδιοκτησίας στηρίζει την καινοτομία μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, ανταμείβοντας τους δημιουργούς, ενθαρρύνοντάς τους να αναπτύξουν τις ιδέες τους, διασφαλίζοντας ότι η γνώση τους είναι ελεύθερα διαθέσιμη έτσι ώστε η αυριανή καινοτόμοι να οικοδομήσουν στη νέα τεχνολογία του σήμερα.
Κάθε μέρα, απλοί άνθρωποι παράγουν καταπληκτικά νέα πράγματα για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Οι καινοτομίες τους λαμβάνουν πάρα πολλές μορφές, από τα πολύ καθημερινά, στα φαινομενικά φανταστικά: μια πινακίδα στο Περού που συγκεντρώνει νερό από τον αέρα, παρέχοντας στην τοπική κοινότητα καθαρό πόσιμο νερό. Έναν 3D εκτυπωτή σε ένα αμερικάνικο πανεπιστήμιο που αναγεννά κατεστραμμένους ανθρώπινους ιστούς, μια υπηρεσία μεταφοράς και χρηματοδότησης μέσω κινητού από την Κένυα, ανανεώσιμες ενεργειακές λύσεις που τροφοδοτούν με ενέργεια ψυγεία στις αγροτικές περιοχές της Ινδίας, μια μπαταρία από γραφένιο από την Κίνα που φορτίζει ένα κινητό σε ελάχιστα λεπτά, τεχνολογίες αιχμής από τη Ρωσική Ομοσπονδία που βοηθούν τους ανθρώπους με αναπηρίες να εκτελέσουν τις καθημερινές τους εργασίες.
Από τα νέα φάρμακα και τα νέα υλικά ως τις βελτιωμένες καλλιεργήσιμες ποικιλίες και τις επικοινωνίες, η καινοτομία καθιστά τη ζωή μας υγιέστερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη. Η καινοτομία είναι μια ανθρώπινη δύναμη η οποία δε γνωρίζει όρια. Μεταστρέφει τα προβλήματα σε πρόοδο. Ωθεί τα όρια της πιθανότητας, δημιουργώντας άνευ προηγουμένου νέες δυνατότητες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας 2017 γιορτάζει τη δημιουργική δύναμη. Διερευνούμε πώς μερικές από τις πιο καταπληκτικές καινοτομίες στον κόσμο έχουν βελτιώσει τις ζωές μας. Και πώς οι νέες ιδέες βοηθούν να αντιμετωπιστούν οι κοινές μας παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η υγεία, η φτώχεια και η ανάγκη σίτισης ενός ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού.»