Πέθανε ο Κουβανός μουσικός «Tito»

ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο Κουβανός μαέστρος και βιρτουόζος τρομπετίστας Ernesto «Tito» Puentes, πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 89 ετών, στο Μονπελιέ.
Γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου του 1928 στην Αβάνα, ο «Tito» ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με δύο τρομπετίστες θείους του παίζοντας ένα αυτοσχέδιο κόρνο. Χαρισματικός μουσικός, έγινε γνωστός στην Κούβα τη δεκαετία του 1940 προτού αποκτήσει διεθνή φήμη με περισσότερα από 200 άλμπουμ στο ενεργητικό του ως ερμηνευτής ή ως σολίστας.
«Όταν παίζω τζαζ, οι συμπατριώτες μου μού λένε ότι δεν είμαι πια Κουβανός, αλλά τζαζίστας. Σήμερα με λένε σαλσέρο… Και προτιμώ περισσότερο τον όρο αφρο-κουβανική μουσική αντί σάλσα που μου φαίνεται κάπως ακατάλληλη γιατί πάνω απ΄ όλα είναι ένας όρος που επινόησαν οι Αμερικανοί. Εγώ λέω ότι είμαι μουσικός. Προσπαθώ να ενσωματώσω στη μουσική μου ευρωπαϊκές και αφρικανικές επιρροές. Η μουσική μου είναι πληθυντική», έλεγε.
Ο Ernesto «Tito» Puentes έφυγε από τη χώρα όπου γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 για μια περιοδεία ενός έτους στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Λίβανο. Όταν ο διοργανωτής της περιοδείας άφησε τους μουσικούς απλήρωτους, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Στο Παρίσι ο «Tito» έκανε γρήγορα όνομα με τους ταλαντευόμενους ρυθμούς του. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 έπαιξε κυρίως στο πλάι της Sylvie Vartan, του Michel Delpech, του Claude François, του Nino Ferrer, του Eddy Mitchell και του Joe Dassin.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail