Πέθανε ο Γάλλος καλλιτέχνης Σαρλ Αζναβούρ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός Σαρλ Αζναβούρ,  σε ηλικία 94 ετών.
Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Μαΐου του 1924. Ήταν αρμενικής καταγωγής και το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγινάκ Αζναβουριάν. Γιος του Μικαέλ Αζναβουριάν, σπουδαίου βαρύτονου από την Τυφλίδα, και της ηθοποιού Κναν Μπαγδασαριάν, από την Τουρκία.
Λαμβάνοντας τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τους γονείς του, από την ηλικία των μόλις πέντε ετών συμμετείχε σε παραστάσεις βαριετέ συνοδεύοντας τον πατέρα του παίζοντας κιθάρα, και σε ηλικία εννέα ετών εγκατέλειψε το σχολείο, παρά την αντίδραση των γονιών του, προκειμένου να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές του παραστάσεις και ως τραγουδιστής με το καλλιτεχνικό όνομα Αζναβούρ. Ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας στα παρισινά μπουλβάρ των δεκαετιών ‘40 και ‘50 στο πλάι των «ιερών τεράτων της γαλλικής μουσικής» Εντίφ Πιάφ, Μωρίς Σεβαλιέ και Σαρλ Τρενέ. Πριν γίνει γνωστός ως τραγουδιστής συνόδευε στο πιάνο την Εντίφ Πιάφ η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια μέντοράς του. Σύντομα έγινε γνωστός για την εκφραστική του ερμηνεία και τη βελούδινη φωνή του σε τραγούδια όπως: «She», «Hier Encore», «Apres l’Amour» και το «La Boheme».
Είχε ερμηνεύσει περισσότερα από 1.000 τραγούδια, επί το πλείστον στη γαλλική, καθώς και πολλά στην αγγλική, ισπανική, ιταλική και γερμανική γλώσσα. Είχε κάνει πολλές περιοδείες εντός αλλά και εκτός Γαλλίας, όπως στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, ΗΠΑ και Καναδά, Αρμενία, Αίγυπτο, καθώς και στην Άπω Ανατολή. Μεταξύ των πολλών σπουδαίων τραγουδιστών που είχε συνεργαστεί κατά καιρούς συμπεριλαμβάνεται και η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη. Έλαβε, επίσης, μέρος σε 60 περίπου ταινίες μεταξύ των οποίων «Το Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ, ταινία η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 1979 στην κατηγορία καλύτερης ξένης ταινίας. Συμμετείχε επίσης στις ταινίες «Αραράτ» του Αρμένιου Ατόμ Εγκογιάν, στο «Πυροβολήστε τον πιανίστα» του Φρανσουά Τρυφώ και σε πολλές άλλες. Το 1998 το CNN τον συμπεριέλαβε στην τριάδα των μεγαλύτερων τραγουδιστών του αιώνα μαζί με τους Έλβις Πρίσλεϊ και Μπομπ Ντύλαν. Είχε λάβει πλείστα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας, το βραβείο Βικτουάρ της Γαλλίας, το βραβείο Σιζάρ, το βραβείο του 30ου Φεστιβάλ κινηματογράφου Αιγύπτου, όπως επίσης μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας, του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, Ιππότη Τάγματος του Καναδά, Ιππότη Τάγματος της Αρμενίας, παράσημο της Δημοκρατίας Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς και χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Ο Αζναβούρ ήταν επίσης γνωστός για την ανθρωπιστική του δράση στην Αρμενία, ειδικά μετά τον σεισμό του 1988 στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Το 2008 του απονεμήθηκε η αρμενική ιθαγένεια ενώ το 2009 ορίστηκε πρεσβευτής της χώρας αυτής στην Ελβετία, αξίωμα που κατείχε μέχρι σήμερα. Στην Αρμενία είχε ανακηρυχθεί εθνικός ήρωας, ενώ μεγάλη πλατεία της πρωτεύουσας φέρει το όνομά του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail