Πέθανε ο Γάλλος ηθοποιός Κλοντ Ρις

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο Γάλλος ηθοποιός Κλοντ Ρις, μια από τις πιο οικείες φυσιογνωμίες του γαλλικού κινηματογράφου και θεάτρου, σε ηλικία 88 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.
Ο Γάλλος ηθοποιός έλαβε μέρος συνολικά σε περίπου πενήντα θεατρικά έργα και σε σχεδόν 80 ταινίες, μεταξύ των οποίων η εμβληματική «Tontons flingueurs» (Ο γορίλλας εκδικείται). Στην τηλεόραση υποδύθηκε τον Λεόν Μπλουμ (2000), τον Γαλιλαίο (2005), τον Βολταίρο (2007), ενώ στον κινηματογράφο ερμήνευσε δεύτερους ρόλους και έγινε από ζεν πρεμιέ της δεκαετίας του 1960 ο αγαπημένος ηθοποιός των μεγαλύτερων σκηνοθετών («Le Grand-Tambour» 1976, «L’ Accompagnatrice», «Η συνοδός», 1992, «Συνταγματάρχης Σαμπέρ» 1994) Ακόμη, ενσάρκωσε τον Δρυίδη Πανοραμίξ στον «Αστερίξ και Οβελίξ» (2002).
«Είναι όπως ένας μουσικός της τζαζ που κάθε φορά παίζει διαφορετικές εκτελέσεις, για ευχαρίστηση, για να εκπλήξει», έλεγε γι’ αυτόν ο Μπερτράν Ταβερνιέ με τον οποίο γύρισε πολλές ταινίες και ο οποίος λάτρευε «τη νεανικότητα, την τρέλα, την επινοητικότητά του», αλλά και «τις αγωνίες και τις αμφιβολίες του, τη διακριτικότητά του» και κατόπιν «τα τρελά γέλια του».
Αξιωματικός της λεγεώνας της τιμής, είχε λάβει ένα τιμητικό Σεζάρ (2002). Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Κατρίν Ρις με την οποία απέκτησε δύο κόρες.