Πέθανε η ηθοποιός Ζωή Φυτούση

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζωή Φυτούση πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ζώντας τα τελευταία χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας  έπειτα από εγκεφαλικά επεισόδια που είχε υποστεί.
Η Ζωή Φυτούση γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1933 στην Αθήνα και είχε καταγωγή από τη Χίο.   Είχε παίξει σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση, κοντά σε όλους τους άξιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες ενώ είχε επίσης  τραγουδήσει όλους τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.
Μεγάλη της επιτυχία, ήταν το τραγούδι «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», του Μάνου Χατζιδάκι.Συμμετείχε σε περίπου 70 ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και είχε παρουσία στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.    Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες εκδίδοντας τα βιβλία: «Το μαγικό βιβλίο», «Παρ΄ εκτός», «Τάφος εδώ δεν είναι», «Μια σφαίρα», «Βοήθεια, θέλω να ζήσω», «Βιβλίο Σπουδαστών, ελληνική αγωγή», «Σύγχρονοι ποιητές, Έλληνες και Ιταλοί». Από το 1961, σταδιοδρόμησε παράλληλα και ως τραγουδίστρια. Ανέπτυξε, επίσης, συνδικαλιστική δραστηριότητα και συμμετείχε στους αγώνες για τα επαγγελματικά προβλήματα των ηθοποιών. Τιμήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό και από το Γενικό Επιτελείο Στρατού αλλά και από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές για την Ψυχαγωγία των Ενόπλων Δυνάμεων και για το σύνολο της καλλιτεχνικής της προσφοράς.