Πέθανε η ζωγράφος Δήμητρα Γκάβα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η ζωγράφος Δήμητρα Γκάβα το βράδυ του Μ. Σαββάτου 15 Απριλίου 2017 την ώρα της ανάστασης και η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 18 Απριλίου 2017 στις 4 μμ στον Ι. Ν. Παναγίας στην Άρια Ναυπλίου.
Ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων. είχε τιμήσει τη βραβευμένη διεθνώς, αυτοδημιούργητη Ελληνίδα ζωγράφο, Δήμητρα Γκάβα – Πολίτου, για τη συνολική προσφορά της στην Τέχνη και τον Πολιτισμό τον Απρίλιο του 2016 στο πρόσωπο της κόρης της.
Η Δήμητρα Πολίτου- Γκάβα έχει στο ιστορικό της πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε Μουσεία και Γκαλερί της Ελλάδας, Ευρώπης και Αμερικής.
Γεννήθηκε στις Μυκήνες το 1933. Βραβευμένη σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Γαλλία για το έργο της «ο μικρός κρητικός» το 1989. Το 1989, μετά την διεθνή πανευρωπαϊκή βράβευσή της, γίνεται μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Παντρεύτηκε τον Αθανάσιο Πολίτη, οδοντίατρο κι έζησε πολύ μεγάλο μέρος της ζωής της στο Ναύπλιο.
Ξεκίνησε να ζωγραφίζει το 1964 με αφορμή τον θάνατο της μητέρας της. Το πρώτο της έργο ήταν το πορτραίτο της μητέρας της. Το έργο της είναι κυρίως ανθρωποκεντρικο κι έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως εξπρεσιονιστικό και αστικό ναιφ. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την ενασχόλησή της με την παιδική ηλικία. Αυτό που φαίνεται ιδιαίτερα να διακρίνει και να εμπνέει το έργο της είναι η ποικιλία και ιδιαιτερότητα του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών, αντανάκλαση του βαθύτερου εσωτερικού της κόσμου. Τα πορτραίτα της καταγράφουν την παιδική αθωότητα και αγνότητα σε μια μεγάλη ποικιλία φορμών κι συναισθηματικών εκφράσεων. Η δουλειά της θυμίζει τα λόγια του σπουδαίου ζωγράφου των παιδιών Hans Thoma: «the child appears like the eternal renewal, pure creature, a gift from God.»
Τα σημαντικότερα γεγονότα στην καλλιτεχνική της πορεία:
Το 1979, εκθέτει για πρώτη φορά τα έργα της στην Γκαλερί «Ωρα», στην Αθήνα. Η Ελένη Βακαλό εντυπωσιασμένη από την δουλειά της, προσφέρεται να προλογίσει το έργο της.
Το 1980, συμμετέχει στην γκαλερί «Συλλογή».
Βιβλιογραφία
«Οι Έλληνες Ναιφ ζωγράφοι», Στέλιος Λυδακης, εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα, 1987.
«Le livre d’or des collectionneurs et amateurs d’art», éditions arts et images du monde, Paris, 1992.
«Who’s Who in International art», International Biographical Art Dictionnary, Lausanne.