Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός-συγγραφέας Αν Βιαζεμσκί

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός και συγγραφέας Αν Βιαζεμσκί (Anne Wiazemsky), εγγονή του Φρανσουά Μοριάκ και πρώην σύζυγος του σκηνοθέτη Ζαν-Λικ Γκοντάρ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 70 ετών από καρκίνο. Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από τον εκδοτικό Οίκο Gallimard, που εξέδιδε τα βιβλία της. Η Βιαζεμσκί νοσηλευόταν εδώ και περίπου έναν μήνα σε νοσοκομείο του Παρισιού.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1966, σε ηλικία 20 ετών, στην ταινία «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ» του Ρομπέρ Μπρεσόν. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ, 17 χρόνια μεγαλύτερό της.
Η Αν Βιαζεμσκί ήταν παρούσα τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών για την παρουσίαση του «Redoutable», του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Έμπνευση για το σενάριο της ταινίας αποτέλεσε το «Un an apres» (Gallimard), ένα από τα μυθιστορήματα της εγγονής του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Φρανσουά Μοριάκ.
Έπαιξε σε πολλές ταινίες του Γκοντάρ, μεταξύ των οποίων, «Η Κινέζα» (1967), και στο «Θεώρημα» (1968), του Πιερ Πάολο Παζολίνι.
Τα μυθιστορήματά της ήταν αυτοβιογραφικά. Το 1998 απέσπασε το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το «Une poignee de gens», ένα βιβλίο για τις ρωσικές ρίζες της (από την πλευρά του πατέρα της). Συνολικά έγραψε γύρω στα 15 βιβλία. Το τελευταίο μυθιστόρημά της, με τίτλο «Un saint homme», κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της «Κορίτσι», «Με λένε Ελιζαμπέτ», «Ύμνοι στον έρωτα».