Πέθανε η βασίλισσα της σόουλ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H βασίλισσα της σόουλ, Aretha Louise Franklin (Αρίθα Φράνκλιν), γνωστή από διάσημες επιτυχίες όπως το «Respect» και το «I Say a Little Prayer», πέθανε σε ηλικία 76 ετών την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018.
Γεννημένη στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τενεσσί, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία του πατέρα της -ο οποίος ήταν ιερέας- και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί – θαύμα για τη χαρισματική φωνή της, και τις ικανότητές της στο πιάνο.
Στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την «Checker Records», και το 1956 κυκλοφόρησε το «Songs of Faith». Ισχυρότερες επιρροές της, ήταν οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.
Το 1960 υπέγραψε συμβόλαιο με την «Columbia Records», απορρίπτοντας τη «Motown» και την «RCA». Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της.
Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το «Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)», «Today I Sing The Blues», «Won’t Be Long» και «Operation Heartbreak».
Στο τέλος του 1966, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την «Columbia» είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την «Atlantic Records». Όπως είχε πει και η ίδια αργότερα, «με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν». Κατά τη διάρκεια της μακράς της σταδιοδρομίας, η διάσημη τραγουδίστρια κέρδισε 18 βραβεία Grammy. Είχε κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το βραβείο του «Ζωντανού θρύλου».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail