Πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Σαμοθράκη

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ

Προσωρινό πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των κατοίκων της Σαμοθράκης και τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και περίοδο χάριτος έως 12 μήνες, ανακοίνωσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, ένας οργανισμός της Κοινωνικής Οικονομίας του ακριτικού Νομού, ετοιμάζεται να κάνει τα δικά της ανοίγματα και στην υπόλοιπη Θράκη. Ήδη το δυναμικό της αριθμεί 7.000 συνεταίρους, μόνο από τον Νομό Έβρου. «Είμαστε μια Τράπεζα της κοινωνικής οικονομίας. Δημιουργηθήκαμε για να διαχειριστεί ο Νομός τον πλούτο που παράγει.
Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού της Τράπεζας. Κάνουμε βήματα προς την εταιρική διακυβέρνηση, στοχεύουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τη διαφάνεια. Επίσης, κάνουμε δράσεις κοινωνικής, εταιρικής ευθύνης για να βγάλουμε ένα πρόσωπο εξωστρέφειας προς τα έξω και να θωρακίζουμε συνεχώς την Τράπεζα, τα κεφάλαιά μας, οπότε οι συνεταίροι μας να νιώθουν ασφάλεια» δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ.Αθανάσιος Δούρος.
Σύμφωνα με τον κ. Δούρο κατά τη διάρκεια της κρίσης οι Συνεταιριστικές Τράπεζες ήταν οι μόνες που επέδειξαν αντικυκλική συμπεριφορά.
«Η κυκλική συμπεριφορά επιτάσσει όταν όλη η οικονομία δανείζει, να δανείζουν όλοι, σταματάει να δανείζει, σταματούν όλοι. Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες συνέχισαν να δανείζουν, όταν το Τραπεζικό Σύστημα έκλεισε τις στρόφιγγες. Μας έχει αγγίξει η κρίση, τελούμε από το 2015 υπό καθεστώς Capital Control, ο κόσμος μας έχει εμπιστοσύνη, αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε λογαριασμό, να υποδεχτούμε καινούργιους καταθέτες.» εξηγεί.
Παράλληλα, αποκαλύπτει τους στόχους της νέας χρονιάς που είναι η ανάπτυξη και η θωράκιση. «Αντιμετωπιζόμαστε ακριβώς, όπως μια μεγάλη Εμπορική Τράπεζα. Προσπαθούμε να θωρακιστούμε συνεχώς. Να δώσουμε περισσότερα δάνεια, να τονώσουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να τονωθεί η οικονομία του Έβρου. Δάνεια τα οποία δίνονται σε καταστημάταρχες, σε εμπόρους και σε νοικοκυριά. Επιδιώκουμε το συλλογικό όφελος, κάθε ευρώ που κερδίζουμε προσπαθούμε να το επιστρέψουμε στην κοινωνία. Είμαστε Συνεταιρισμός. Είναι στα σχέδια μας να αγκαλιάσουμε και την υπόλοιπη Θράκη.» δηλώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος χωρίς, προς το παρόν, να προβαίνει σε νέες ανακοινώσεις.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου στέκεται στο πλευρό των κατοίκων του νησιού της Σαμοθράκης μετά τις τελευταίες καταστροφικές βροχοπτώσεις. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μπροστά σ’΄αυτή την καταστροφή που συνέβη στους συμπολίτες μας» δηλώνει για την τελευταία απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, να συμπαρασταθεί δηλαδή έμπρακτα στους πληγέντες κατοίκους, με το προσωρινό πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Τράπεζα των κατοίκων της Σαμοθράκης και τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και περίοδο χάριτος έως 12 μήνες. «Ερχόμαστε να θεραπεύσουμε μια καταστροφή» δηλώνει ο κ. Δούρος δείχνοντας και τις προθέσεις του Οργανισμού της Κοινωνικής Οικονομίας που εκπροσωπεί, να στέκεται δηλαδή δίπλα στην κοινωνία.