Οι μεγάλοι ηγέτες ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ

ΑΝΕΥ

 «Η ικανότητά μας να αναπτυσσόμαστε καθορίζει την ικανότητά μας να ηγούμαστε. Είναι τόσο απλό.» αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου Ken Blanchard και Mark Miller με θέμα «Οι μεγάλοι ηγέτες ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ» (εκδόσεις Κλειδάριθμος).

Μέσα από την ιστορία του νεαρού Μπλέϊκ και της Ντέμπι, μιας καταξιωμένης ηγέτιδας που αναλαμβάνει να μυήσει τον Μπλέϊκ στα μυστικά της ηγεσίας, σε αυτό το βιβλίο θα γνωρίσετε βήμα-βήμα το μοντέλο ανάπτυξη GROW: τους τέσερεις τομείς στους οποίους πρέπει να δοκιμασθούν οι ηγέτες, τόσο στο χώρο εργασίας τους όσο και εκτός, προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες τους.
Ειδικότερα κάθε φορά που επηρεάζουν τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις ή την εξέλιξη ενός άλλου ανθρώπου, επιδεικνύουν ηγετικές ικανότητες.
Σύμφωνα λοιπόν με τους συγγραφείς «Οι μεγάλοι ηγέτες δεν σκέφτονται υποτιμητικά για τον εαυτό τους, απλώς σκέφτονται λιγότερο τον εαυτό τους». Αυτό το δικαιολογούν στο βιβλίο ως εξής «Οι καλύτεροι ηγέτες είναι προσανατολισμένοι προς τους άλλους. Τέτοιοι ηγέτες προσπαθούν αδιάκοπα να βοηθήσουν τους άλλους, καθώς και τους οργανισμούς τους, να κερδίσουν.
Στην πραγματικότητα όταν το κάνουν αυτό κερδίζουν και οι ίδιοι. Όμως το κίνητρο των καλύτερων ηγετών δεν είναι τα ανταλλάγματα που θα πάρουν για τις πράξεις τους.
Αν και είναι σημαντικό να προσδιορίσει ο ηγέτης το όραμα και την κατεύθυνση, το κλειδί για να καταφέρει μια ομάδα ή ένας οργανισμός να κάνει αυτό το όραμα πραγματικότητα είναι να έχει ηγέτες που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να υπηρετούν τα μέλη των ομάδων τους, βοηθώντας τα να πετύχουν τους στόχους τους.
Ο ηγέτης πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό του. Μετά πρέπει να αποκτήσει γνώσεις για τους άλλους ανθρώπους: για τις οικογένειές τους, την προηγούμενη εργασιακή τους εμπειρία, τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες, τον τύπο της προσωπικότητάς τους (την προσωπική τους άποψη για τον τρόπο της αναγνώρισης).
Στην συνέχεια πρέπει να αποκτήσει γνώσεις για τον κλάδο στον οποίο εργάζεται. Πρέπει να έχει συνεχώς νέες γνώσεις στον τομέα της ηγεσίας. Δηλαδή ποιες είναι οι τάσεις, ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές, ποιες δεξιότητες μπορείς να αποκτήσεις ή να βελτιώσεις, ποια βιβλία πρέπει να διαβάσεις, ποιοι μπορούν να γίνουν μέντορές τους, ποιο είδος δια βίου εκπαίδευση έχει μέλλον για σένα.
Όμως πολλοί ηγέτες δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν γνώσεις επειδή έχουν πολλά να κάνουν – κινούνται με υπερβολική ταχύτητα και προσπαθούν να πετύχουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Ίσως επειδή πιέζεται να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Ίσως επειδή δεν γνωρίζει τα ίδια του τα όρια. Δηλαδή η προσοχή αρκετών ηγετών μοιράζεται άλλοτε σε εξωτερικούς και άλλοτε σε εσωτερικούς παράγοντες».
Βιογραφικά
– Ο Ken Blanchard είναι συνιδρυτής και πνευματικός ηγέτης του οργανισμού «The Ken Blanchard Companies». Έχει γράψει-μόνος του ή από κοινού με άλλους- περισσότερα από 50 βιβλία οι πωλήσεις των οποίων ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Μεταξύ αυτών είναι και το βιβλίο «Ο Μάνατζερ του Ενός Λεπτού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
– Ο Mark Miller ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρία Chick-fil-A ως υπάλληλος μερικής απασχόλησης και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του τμήματος Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης αφού υπηρέτησε και σε πολλές άλλες διευθυντικές θέσεις- στο τμήμα διαδικασιών, στο τμήμα Ποιότητας και Ικανοποίησης Πελατών, στο τμήμα Εταιρικών Επικοινωνιών. Έχει γράψει μαζί με τον Ken Blanchard το μπέστ σέλερ «Το μυστικό. Τι γνωρίζουν και τι κάνουν οι μεγάλοι ηγέτες» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.