«Οι δρόμοι του νερού»

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πεζοπορικών διαδρομών για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι πεζοπορικές διαδρομές που προσφέρονται εντελώς δωρεάν στην Σχολική Κοινότητα του Ηρακλείου (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς & γονείς που τους/τις συνοδεύουν.
Ποια είναι τα περάσματα του νερού μέσα στη Φύση στην πορεία του χρόνου; Ποιος ο ρόλος του νερού στην Ιστορία της ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινωνιών; Πως αλλάζουν τα φυσικά περάσματα του νερού ιστορικά μέσα από  την ανάπτυξη της τεχνολογίας και πως αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το φυσικό τοπίο και τον πολιτισμό των ανθρώπων; Ποιος ο ρόλος του νερού στην διαχρονική ανάπτυξη του Ηρακλείου; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που οι μαθητές/τριες θα διερευνήσουν κατά την διάρκεια των πεζοποριών.
Επιστημονικοί συνεργάτες του προγράμματος είναι: Παπαματθαιάκης Χάρης (Γενικός Διευθυντής Δ.Ε.Υ.Α.Η) Κρυσταλλία Σηφακάκη (MS μηχανολόγος –μηχανικός, διδάσκουσα στο ΤΕΙ- υπάλληλος Δ.Ε.Υ.Α.Η), Αλέξανδρος Πρατικάκης (αρχαιολόγος), Αθηνά Σφακάκη (ξεναγός).
Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει σε εσπερίδα στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, 7 μμ.
Εισηγήσεις θα κάνουν:
Παπαματθαιάκης Χάρης «Η ύδρευση του Ηρακλείου από την Μινωική εποχή μέχρι σήμερα»
Σφακάκη Αθηνά « Δίκτυο εισόδου και εξόδου του νερού στο Μινωικό Ανάκτορο της Κνωσού»
Το πρόγραμμα  θα υλοποιηθεί τις παρακάτω ημερομηνίες:
Σάββατο, 11 Μαρτίου: Διαδρομές νερού στο Μινωικό Παλάτι της Κνωσού
Σάββατο, 8 Απριλίου: Διαδρομές νερού στο  Υδραγωγείο της  Αρχαίας Λύκτου
Σάββατο, 13 Μαϊου: Διαδρομές νερού στον υδαταγωγό Μοροζίνι
Σάββατο, 7 Οκτωβρίου: Διαδρομές νερού στις πηγές του Ψηλορείτη
Σάββατο, 4 Νοεμβρίου: Διαδρομές νερού στο Δάσος της Κέρης
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου: Διαδρομές νερού στο Φράγμα του Αποσελέμη