Οικονομική ενίσχυση χωρών άφιξης μεταναστών

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

Περιορισμό της πρόσβασης στα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να συμμετάσχουν στο σύστημα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο ζητούν οι ευρωβουλευτές.
Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) υπερψήφισε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής για το νέο κανονισμό του Δουβλίνου, τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Οι χώρες πρώτης γραμμής (χώρες άφιξης) δεν θα είναι πλέον αυτόματα υπεύθυνες για τους αιτούντες άσυλο. Αντίθετα, η ανάθεση ευθύνης θα βασίζεται σε «γνήσιους δεσμούς» του αιτούντος άσυλο με ένα κράτος μέλος, όπως πχ. η οικογένεια, η προηγούμενη κατοικία ή οι σπουδές.
Εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι δεσμοί, οι αιτούντες άσυλο θα ανατίθενται αυτόματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ σύμφωνα με ένα σταθερά προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού. Αυτό θα γίνεται αμέσως μετά την καταγραφή τους στη χώρα άφιξης, τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας και την ταχεία αξιολόγηση της επιλεξιμότητάς τους (κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγκατάσταση). Αυτό θα βοηθήσει τις χώρες πρώτης γραμμής οι οποίες αναλαμβάνουν επί του παρόντος ένα δυσανάλογο μερίδιο των διεθνών υποχρεώσεων της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την προστασία των προσφύγων και θα επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.
Τα κράτη μέλη που δεν ακολουθούν τους κανόνες θα έρχονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο περιορισμού της πρόσβασής τους στα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το σχέδιο έκθεσης της εισηγήτριας Cecilia Wikström (Φιλελεύθεροι, Σουηδία) εγκρίθηκε με 43 ψήφους υπέρ, 16 κατά και καμία αποχή. Το κείμενο αποτελεί τη διαπραγματευτική εντολή του ΕΚ ενόψει της έναρξης των συνομιλιών με τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο.
Η Ολομέλεια του ΕΚ θα κληθεί κατά τη σύνοδο του Νοεμβρίου στο Στρασβούργο να δώσει και επισήμως το πράσινο φως στην απόφαση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη υιοθετήσει τη θέση του.