Νομοσχέδιο 120 δόσεων

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Την Δευτέρα 6 Μαΐου 2019 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή για τις 120 δόσεις για όσους έχουν χρέη στα ασφαλιστικά τους ταμεία και στην εφορία ενώ θα γίνου ρυθμίσεις σε χρέη προς τους ΟΤΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο η απόφαση αυτή θα γίνει πραγματικότητα και μετά την σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός μαζί με την υπουργό Εργασίας  Έφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτση τόνισε ότι θα υπάρξει κούρεμα στις οφειλές. Πρέπει να σημειωθεί ότι για μεν τις οφειλές  στα ασφαλιστικά ταμεία είναι για όσες έχουν προκύψει από το 2002 έως το 2018, Το κούρεμα στο κεφάλαιο θ γίνει για θα οριστεί το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα (πρόκειται για το κατώτερο ποσόν για τα ασφαλιστικά ταμεία).

Επίσης θα αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις. Το ελάχιστο ποσό που θα δίνει ο κάθε υπόχρεος το μήνα θα είναι 50 ευρώ.  Οι αιτήσεις θα γίνουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2019 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

Για μεν τις οφειλές στην εφορία θα είναι 120 και θα υπολογίζονται τα χρέη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018. Οι αιτήσεις θα γίνουν σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι 28 Ιουνίου 2019.Πρέπει να σημειωθεί ότι οι 120 δόσεις ισχύουν για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ το χρόνο.

Για μεν τους ΟΤΑ που συνολικά οι οφειλές έχουν φθάσει τα 3 δις ευρώ η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή είναι μέχρι 4 μήνες από την ημέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο.