Νεκρή γυναίκα στον σεισμό νήσου Λέσβου

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Νεκρή ανασύρθηκε το βράδυ της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017 η εγκλωβισμένη στα ερείπια γυναίκα, στο χωριό Βρίσα της Λέσβου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, λόγω του σεισμού μεγέθους 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15.30 και έγινε αισθητή στη Λέσβο. Είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και σημειώθηκε στις 15:28 μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο. Οι μετασεισμού συνεχίζονται με μικρότερη ένταση.
Έχουν καταρρεύσει πολλά σπίτια στο χωριό Βρίσα του δήμου Πολιχνίτου, όπως ανέφερε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα. Ο αντιδήμαρχος του Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ανέφερε ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια και στο Πλωμάρι, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Κατέρρευσαν παλιά σπίτια και υπάρχουν ζημιές σε δεκάδες κτήρια. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στην πλατεία του Πλωμαρίου.
Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.
Επίσης το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  ανακοινώνει ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα νησιά της Λέσβου και της Χίου αναβάλλει τις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα δύο αυτά νησιά.
Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 θα υπάρξει νεότερη  ανακοίνωση αφού έχει αξιολογηθεί η κατάσταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει διαμορφωθεί πληρέστερη εικόνα της κατάστασης  των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα σε Λέσβο και Χίο.
Είναι αυτονόητο ότι προέχει η ασφάλεια των μαθητών που διαγωνίζονται, η εξασφάλιση της συμμετοχής όλων με ίσους όρους. Το Υπουργείο, εξαιτίας των  ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί,  θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση εξασφαλίζοντας την ομαλή συνέχεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Λέσβου λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά. Τα κτίρια των εξεταστικών κέντρων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή ελέγχθηκαν από μηχανικούς του Δήμου και κρίθηκαν ασφαλή. Οδηγίες για τις Πανελλήνιες εξετάσεις καθώς και τις εξετάσεις των εσπερινών γυμνασίων και λυκείων, αναμένονται από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Γίνεται επίσης γνωστό ότι λόγω του σεισμού την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017, δεν θα λειτουργήσει επίσης το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Λέσβου.