Νέο Εθνικό Συμβούλιο Εκτάκτων Αναγκών

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Τον νέο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια συνέντευξης στους αστυνομικούς συντάκτες την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018.
Συγκεκριμένα τόνισε «Πρέπει να εξετάσουμε ποιοί ήταν οι συντελεστές που οδήγησαν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά εύκολα να μην δημιουργήσουμε αποδιοπομπαίους τράγους και εμφυλιοπολεμικές τεχνικές και να μην ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια. Ζητήσαμε από Έλληνες Ακαδημαϊκούς μνημόνιο για την τραγωδία και από ειδικούς στις πυρκαγιές. Θα ενεργοποιηθεί εξειδικευμένο ευρωπαϊκό κέντρο του Συμβουλίου της Ευρώπης με υπεύθυνο γερμανό Ακαδημαϊκό. Θα διερευνηθούν οι υποκείμενες ευθύνες και θα εκφωνηθεί έκθεση για τις απαραίτητες ενέργειες για το μέλλων. Δεν θα εξετασθεί με επιλεκτικά ρεπορτάζ η έρευνα. Θα κτυπηθεί η οικιστική αυθαιρεσία και καλούμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να συμβάλει για την δημόσια ασφάλεια.
Ο σχεδιασμός αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι:
– Ριζική αλλαγή του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών
– Ενιαίος φορέας έκτακτης ανάγκης
– Σύγχρονα παραγωγικά στοιχεία από Ευρωπαϊκή Ένωση-ΗΠΑ-Καναδά.
Για τον ανιαίο φορέα θα συμβάλλουν όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας και ανάλογοι οργανισμοί, για πρόληψη, προετοιμασία και αποκατάσταση. Ειδικότερα καταργείται η σημερινή Γενική Γραμματεία και αντικαθίσταται από Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών υπό την επίβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών.
Επικεφαλής διοικητής θα αναλάβει όποιος εγκριθεί από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής. Δίπλα στον διοικητή θα υπάρχει μόνιμο και διαρκές επιστημονικό συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας καθώς και διαρκές επιτελείο  με εκπροσώπους από την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομία, το Λιμενικό, από εθελοντές, το ΓΕΕΘΑ, την Δασική υπηρεσία τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Για την ενεργή δράση του εθελοντισμού πρέπει να υπάρξει πιστοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων.
Για την ενεργοποίηση του νέου εθνικού συμβουλίου έχουμε διασφαλίσει μέσω του υπουργείου Οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων 500 εκατομμύρια ευρώ.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail