Νέος υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών μετά την παραίτηση του Ζεράρ Κολόμπ. Ενόσω αναζητείται επειγόντως διάδοχος για το στρατηγικής σημασίας υπουργείο, ο Γάλλος πρόεδρος συγκάλεσε σήμερα σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου. Ο 71χρονος Ζεράρ Κολόμπ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης και θεωρούμενος ως ο πιο πιστός μεταξύ των πιστών συμμάχων του προέδρου Μακρόν, υπέβαλε χθες το απόγευμα την παραίτησή του για δεύτερη φορά σε ένα 48ωρο για να επιστρέψει στο δημαρχείο της Λιόν, του οποίου ήταν επικεφαλής στο παρελθόν για 16 χρόνια προτού γίνει υπουργός το 2017.
Ο Μακρόν αρνήθηκε την παραίτηση του σοσιαλιστή πρώην δημάρχου της Λιόν. Ο Κολόμπ ωστόσο επέμεινε στην απόφασή του αναγκάζοντας τον πρόεδρο να κάνει τελικά δεκτή την παραίτηση. Με την αποχώρηση του Κολόμπ η κυβέρνηση βυθίζεται σε νέα κρίση. Ο Μακρόν, ο οποίος μόλις επέστρεψε από ταξίδι στις Αντίλλες, χάνει με τον Κολόμπ τον τρίτο υπουργό μετά την άνοδό του στην εξουσία έπειτα από την παραίτηση του Φρανσουά Μπαϊρού από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ιούνιο του 2017 και του Νικολά Ιλό από το υπουργείο Οικολογίας τον Σεπτέμβριο.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε «την έλλειψη σεμνότητας από την πλευρά της κυβέρνησης» και δεκαπέντε ημέρες αργότερα αιφνιδίασε τον πρόεδρο εκφράζοντας δημοσίως την πρόθεσή του να ξαναγίνει δήμαρχος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail