Νέος επικεφαλής της Fed

ΔΙΕΘΝΗ

Τον Τζερόμ (Τζέι) Πάουελ, επέλεξε ο πρόεδρος ττων ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για τον επικεφαλή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) από τον Φεβρουάριο του 2018, όπου λήγει η θητεία της απερχόμενης προέδρου Τζάνετ Γέλεν.
Μεταξύ των υποψηφίων που εξέτασε ο Ντ. Τραμπ, ο 64χρονος κ. Πάουελ θεωρείται η ασφαλής επιλογή, καθώς είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής σταδιακής αύξησης των επιτοκίων που ακολούθησε η Τζ. Γέλεν από τα τέλη του 2015. Σηματοδoτεί, επομένως, μια αλλαγή, αλλά παράλληλα και τη συνέχεια μίας σταθερής νομισματικής πολιτικής. Ο Πάουελ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed από το 2012, με απόφαση – τότε –  του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η θητεία που είχε σε υψηλές θέσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα ήταν τα βασικά προσόντα του, τα οποία εκτιμήθηκαν για να αναλάβει το τιμόνι της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του κόσμου, αφού προηγουμένως η υποψηφιότητά του εγκριθεί από τη Γερουσία. Ο Τζέι Πάουελ έχει διανύσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στην επενδυτική τράπεζα Read & Co κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 και αργότερα, από το 1997 έως το 2005, στη μεγάλη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Carlyle Group, της οποίας ήταν εταίρος και ιδρυτής του Industrial Group.
Από το 1990 έως το 1993 εργάσθηκε στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ενώ το 1992 έγινε υφυπουργός Οικονομικών. Τα προσόντα αυτά, όπως και το ότι θεωρείται ρεαλιστής και προσγειωμένος και έχει μετριοπαθή στάση στη νομισματική πολιτική, μέτρησαν προφανώς πολύ περισσότερο από το ότι θα είναι ο πρώτος επικεφαλής της Fed από τη δεκαετία του 1970 που δεν έχει σπουδάσει οικονομικά, αλλά νομικά και πολιτικές επιστήμες. Τo πιθανότερο είναι ότι ο Πάουελ θα εξασφαλίσει την έγκριση των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν ο Ντ. Τραμπ να ανανεώσει τη θητεία της Τζ. Γέλεν, αλλά αναμένεται να υπερψηφίσουν τον Τζ. Πάουελ, ο οποίος στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στο Συμβούλιο Διοικητών της Fed έχει στηρίξει πολλές από τις αποφάσεις της νυν προέδρου για τα επιτόκια και ποτέ δεν έδωσε αρνητική ψήφο για τη νομισματική πολιτική. Φαίνεται να δημιουργεί ανακούφιση στους Δημοκρατικούς ότι ο κ. Πάουελ θα διατηρήσει την ίδια πορεία σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, καθώς επικεντρώνεται στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και την περιστολή της ποσοτικής χαλάρωσης, που τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπ. Ομπάμα. Και όπως γνωρίζουν καλά οι Δημοκρατικοί, ο νέος πρόεδρος έχει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση στη νομισματική πολιτική σε σχέση με άλλους υποψηφίους διοικητές της Fed που εξέταζε ο κ. Τραμπ.