Νέα μήνυση συγγενών θυμάτων πυρκαγιάς

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατέθεσαν 15 συγγενείς έξι θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, στην Ανατολική Αττική κατά του πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνού και αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για τις περιοχές της Ραφήνας και του Μαραθώνα.
Στη μήνυση αναφέρεται, «οι άνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι, τόσο από την Περιφέρεια και τους Δήμους, όσο και από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, αλλά και τους απλούς, κατά τον νόμο αρμόδιους και υπεύθυνους, κι αυτό έγινε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με την πολιτική προστασία».
Επίσης ότι «δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της πυρκαγιάς, δεν καθαρίστηκαν οι δρόμοι, οι πλατείες και τα οικόπεδα από ξερά χόρτα και κλαριά, δεν συντάχθηκε εγκαίρως (από την άνοιξη του 2018) όπως προβλέπεται από τον Νόμο 3013/2002 και τον «Ξενοκράτη», σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων».
Χαρακτηριστικά αναφέρουν «ενώ υπήρχε προειδοποίηση μεγάλης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέττα και δόθηκε εντολή να μετακινηθούν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν, όταν στις 16:30 εκδηλώθηκε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης, να μην υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα για να επέμβουν άμεσα και να τη σβήσουν κατά την έναρξή της».
Οι μηνυτές θεωρούν ότι «μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής, οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα και ιδίως να βρουν τρόπο να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες και να μεριμνήσουν για την περισυλλογή τους από κάποια μικρά ή μεγάλα καράβια ή βάρκες ή φουσκωτά. Λόγω αυτής της πλήρους αδιαφορίας και των λιμενικών, βρήκαν τραγικό θάνατο-πνίγηκαν πολλοί άνθρωποι και ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι».