Νέα μέτρα κατά covid

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑ

Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα νέα μέτρα κατά του covid και θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαρτίου 2022 με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.
Αναλυτικά τα μέτρα είναι:
Οι ανεμβολίαστοι πολίτες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υποχρεώνονται σε ένα rapid test κάθε εβδομάδα με δαπάνη που επιβαρύνει του ίδιους σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, έναντι 10 ευρώ, ανακοίνωσε την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Επίσης 2 rapid tests εβδομαδιαίως υποχρεούνται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και χορευτικές παραγωγές, σε ιδιωτικά κέντρα με δαπάνη των ιδίων. Όλα τα test θα αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.
Για τους μαθητές προβλέπονται δύο self test δωρεάν κάθε εβδομάδα, που θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Επίσης καταργούνται τα δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid για τους ανεμβολίαστους.
Η εστίαση κλειστού χώρου θα λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες.
Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα κλειστά γυμναστήρια και τα αθλητικά σωματεία θα είναι ελεύθερα για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες και για ανεμβολίαστους με rapid test αντιγόνου έως και 48 ωρών.
Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ πρέπει να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι οι ενήλικες και οι ανήλικοι 12-17 ετών, οι οποίοι θα το επιβαρύνονται οικονομικά, σε ιδιωτικά κέντρα.
Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα θεσμοθετηθούν οι προβλεπόμενες ποινές και κυρώσεις.
Τέλος στους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί.