Νέα διοίκηση ΡΑΛ

ΒΟΥΛΗ

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενέκρινε τη νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) αφού έληξε η θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Την πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας καταψήφισε μόνον η Χρυσή Αυγή.
Η νέα διοίκησης της ΡΑΛ αποτελείται από τους κ.κ. Παναγιώτη – Ιάσωνα Αγγελόπουλο, Αθανάσιο Τορουνίδη, Παναγιώτη Κουφό, Μαρία Καραφώτη – Φωτιάδου, Κωνσταντίνο Χλωμούδη, Βασίλειο Γεωργίου, Σπυρίδωνα Γρίνο, Ελένη Βελουδογιάννη, Βασίλειο Κορκίδη, Θεόδωρο Λυμπέρη και Δημήτριο Μπαϊρακτάρη.
Στο νέο συμβούλιο συμμετέχουν οι:
– Δημοσθένης Μπακόπουλος, Νομικός Σύμβουλος,  Διοικητής
–  Εύη Δημητρίου, Νομική Σύμβουλος,  εκπρόσωπος του Υπουργού Ναυτιλίας
–  Ιωάννα Μπερκέτη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Λιμενικής Πολιτικής
–  Απόστολος Ντάλας, εκπρόσωπος της ΟΜΥΛΕ
–  Ζωή Πεντότη, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Ναυτιλίας
Ως μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου προσκλήθηκε και ο Μιχάλης Σακέλλης πρόεδρος του ΣΕΕΝ.
Σε ότι αφορά τυχόν απορίες σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΡΑΛ και της ΔΑΛ, το ΥΝΑΝΠ θυμίζει ότι:
• Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μέσω της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων παραμένει αρμόδιος φορέας για τη διαμόρφωση της εθνικής λιμενικής πολιτικής.
• Η ΡΑΛ αναδεικνύεται σε ανεξάρτητη αρχή εποπτείας των εμπορικών μεθόδων και πρακτικών των παρόχων λιμενικών υπηρεσιών, με αναβάθμιση του εποπτικού της ρόλου, ώστε να δύναται να λαμβάνει ρυθμιστικά μέτρα για τη διασφάλιση της ακώλυτης παροχής λιμενικών υπηρεσιών στους χρήστες, της ακώλυτης πρόσβασης σε λιμενικές υπηρεσίες και της εύρυθμης λειτουργίας της συναφούς αγοράς λιμενικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
• Τέλος, η ΔΑΛ αποτελεί δημόσιο φορέα με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια στον οποίο ανατίθεται η άσκηση των διοικητικής φύσης εξουσιών/αρμοδιοτήτων, οι οποίες αφαιρούνται από τους Οργανισμούς Λιμένα δυνάμει των διατάξεων των Συμβάσεων Παραχώρησης, λόγω της ιδιωτικοποίησης, σε συνεργασία με τη ΡΑΛ και τη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων.
Η ύπαρξη Αρχής Λιμένα αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για το λόγο αυτό η ύπαρξη και στελέχωση της ΔΑΛ έχει ενταχθεί στα GPAs, δηλαδή στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Με τη ΔΑΛ διασφαλίζεται η κανονιστική αρμοδιότητα του Ελληνικού Δημοσίου στα λιμάνια. Χωρίς αυτή οι λιμένες λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους απορρύθμισης.