Νέα αξιολόγηση Γεωπάρκου Ψηλορείτη

ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Αποστολή της UNESCO, αποτελούμενη από δυο αξιολογητές, έναν Ισπανό και μια Κινέζα, επισκέφτηκαν  τον Ψηλορείτη που έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή οργανισμό ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου, όπως γίνεται με όλα τα χαρακτηρισμένα Παγκόσμια Γεωπάρκα. Εφόσον οι αξιολογητές, ύστερα από τις εξαντλητικές επισκέψεις και τους επισταμένους ελέγχους που έκαναν όχι μόνο σε σχέση με το φυσικό τοπίο αλλά και σε σχέση με τους ανθρώπους της περιοχής και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται, διαπιστώσουν ότι πληρούνται όλες οι αυστηρές προϋποθέσεις που ορίζει η UNESCO, το φυσικό πάρκο του Ψηλορείτη θα αξιολογηθεί και πάλι θετικά και θα παραμείνει, όπως του αξίζει, στην λίστα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων του διεθνή οργανισμού.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Ανωγείων και πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Φυσικού Πάρκου του Ψηλορείτη, Μανόλης Καλλέργης, αναφέρει «Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη αποστολή αξιολόγησης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO του Ψηλορείτη. Η αποστολή έλαβε χώρα στα πλαίσια της τετραετούς επαναξιολόγησης που υφίστανται όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.
Ο διεθνής οργανισμός όρισε δύο αξιολογητές, τον Ισπανό Anchel Belmonte Ribas και την Κινέζα Li Sun, οι οποίοι από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 4 Αυγούστου βρέθηκαν στον Ψηλορείτη και μέσα από ένα εξαντλητικό πρόγραμμα επισκέψεων, γνώρισαν από κοντά τα αξιοθέατα, τις σημαντικές θέσεις, τους ανθρώπους, τις δραστηριότητες και τα προϊόντα του γεωπάρκου. Η τελική απόφαση της αξιολόγησης θα ανακοινωθεί στις αρχές της άνοιξης του 2018 μετά την υπογραφή της από τη Γενική Γραμματέα του οργανισμού.
Το γεωπάρκο ευελπιστεί σε μια θετική επαναξιολόγηση, αφού σύμφωνα με τα κριτήρια των Παγκόσμιων γεωπάρκων έχει επιτελέσει ικανοποιητικά όλες τις αναγκαίες δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO, ενώ και οι αξιολογητές εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το τοπίο, τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και τα προϊόντα της περιοχής του Γεωπάρκου.
Το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους αυτούς που βοήθησαν και στήριξαν την προσπάθεια της αξιολόγησης.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον δήμαρχο Μυλοποτάμου κο Δημήτρη Κόκκινο, τον καθ. Νικόλαο Σταμπολίδη, διευθυντή Μουσείου Ελεύθερνας, την κα Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη, υπεύθυνη ανασκαφής Ζωμίνθου και του Κέντρου Αρχαιολογικής Πληροφόρησης Ανωγείων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου, το ΚΠΕ Ανωγείων, τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Γέργερης (ΙΔΑΙΑ ΓΗ) και τους λαϊκούς καλλιτέχνες της περιοχής Γ. Κουτάντο, Γ. Δαλαμβέλα και Γ. Καψάλη.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail