Νέα αιματοχυσία ελληνικού λαού

ΒΟΥΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με νέα σκληρά μέτρα για να κλείσει η 3η Αξιολόγηση.
Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής και την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 και την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 θα ψηφισθεί στην Ολομέλεια, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018.
Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε «Το 2018, λοιπόν, θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό- αλλά και σημαντικές ευκαιρίες, ευκαιρίες  που δεν πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην εξωτερική πολιτική. Όπως, για παράδειγμα, στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που εδώ και 25 χρόνια βαλτώνει. Και βαλτώνει  εις βάρος της χώρας μας. Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής. Λύση που αν επιτευχθεί θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση. Τις επόμενες μέρες, όμως, δεν θα φανεί, θα γίνουν ουσιαστικά βήματα, για να πάρουμε  και την τελευταία στροφή –θα έλεγα εγώ-πριν  μπούμε στην τελική ευθεία του προγράμματος, στην τελική ευθεία των μνημονίων. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης και περνάμε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.
Άρα, λοιπόν, είναι ακριβώς το 2018, το έτος που θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της επόμενης μέρας.  Για την οικονομική ανάκαμψη, για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά εγώ θα προσέθετα και για τους ορίζοντες που θα ανοίξουν για μια νέα μεγάλη πολιτική νίκη το 2019.
Πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουμε με προσήλωση, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Συντονισμένα, με αλληλεγγύη, χωρίς παλινωδίες, χωρίς καθυστερήσεις. Και, βεβαίως, την ίδια στιγμή να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε μπροστά μας να ολοκληρώσουμε και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για τις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί να τις ολοκληρώσουμε, αφήνοντας και το αποτύπωμα, το βαθύ μεταρρυθμιστικό στίγμα.  Για παράδειγμα:
Να υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τη μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση για το Νέο Λύκειο και την αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου.
Να προχωρήσουμε τη μεγάλη θεσμική τομή, τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».