Μηνυτήρια Αναφορά Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Κατατέθηκε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 στις 11:00 το πρωί, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα συνεχή θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, από την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Σε ανακοίνωση υπογραμμίζεται «Το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει τη διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας. Ωστόσο, ορισμένοι Αιρετοί κάνουν τα στραβά μάτια, όπως και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας που είναι αρμόδια να επιβλέπουν την τήρηση των σχετικών διατάξεων, να επιβάλλουν μέτρα όποτε και όπου απαιτείται και βεβαίως να επιβάλλουν κυρώσεις.
Η συγκάλυψη ωστόσο ευθυνών, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι εγκληματικές, έχει οδηγήσει σε σωρεία παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας με τα ατυχήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, και ανθρώπινες ζωές να χάνονται στον αγώνα για την εξασφάλιση του επιούσιου.
Στην αύξηση της «μαύρης» λίστας των νεκρών σε εργατικά ατυχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει συμβάλει σημαντικά και η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι και ιδιαιτέρως οι συμβασιούχοι, πέφτουν θύματα εκβιασμών και απειλών για την συνέχιση της απασχόλησής τους. Εκμεταλλεύονται οι Δημοτικές Αρχές την απουσία μόνιμου προσωπικού.»