Μηνυτήρια αναφορά Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Περιφέρειες

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στηρίζει με όλες τους τις δυνάμεις τα αιτήματα των Αστυνομικών της Θεσσαλονίκης για καλύτερη αστυνόμευση και δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να φτάσουν αυτά στην ηγεσία της Αστυνομίας και τον αρμόδιο υπουργό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης το Επιμελητήριο υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για το τεράστιο πρόβλημα του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνού, κάτω ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του, στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Στην αναφορά ζητείται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, «καθώς έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ανοχής» αλλά και όλες οι προσπάθειες του ΕΕΘ με εκκλήσεις προς τους αρμοδίους φορείς και τις Αρχές για καταστολή των φαινομένων αυτών.
Παράλληλα τονίζεται πως, μέσα στο άγριο αυτό σκηνικό καλούνται να λειτουργήσουν οι συνεπείς επιχειρηματίες, που επιβαρύνονται τόσο σκληρά από φόρους και κάθε είδους εισφορές προς το κράτος.
Η αναφορά έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο χώρος έμπροσθεν του κτηρίου του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) επί της οδού Αριστοτέλους, αλλά και ευρύτερα κάτωθεν και άνωθεν της οδού Εγνατίας, έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε άντρο διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, καπνικών προϊόντων και άλλων ειδών παρεμπορίου και λαθρεμπορίου.
Η καθημερινή εικόνα είναι πραγματικά αποκαρδιωτική, όπου κυρίως αλλοδαποί πωλούν ανενόχλητοι λαθραία είδη, παρενοχλούν τους διερχόμενους πολίτες και πολλές φορές εμπλέκονται σε καυγάδες μεταξύ τους δημιουργώντας ένα τρομακτικό περιβάλλον, που μόνο ασφάλεια και τάξη δεν εμπνέει στους πολίτες και τους επαγγελματίες.
Η παρανομία δυστυχώς ανθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο φως της ημέρας και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Επιμελητηρίου, οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και οι λαθρέμποροι κινούνται χωρίς κανέναν απολύτως φόβο.
Παράλληλα, θίγονται και οι επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι απροστάτευτοι βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να πωλούνται λαθραία είδη, τα οποία οι ίδιοι πωλούν νόμιμα, και άρα χάνουν τζίρο, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στο κράτος. Παράλληλα, φοβούνται να καταγγείλουν το γεγονός φοβούμενοι αντίποινα από τις σπείρες των λαθεμπόρων.
Έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια υπομονής και κατανόησης για το δύσκολο έργο των διωκτικών Αρχών, είναι αδύνατον να παραβλέψουμε την απραγία της Πολιτείας, ιδιαιτέρως όταν αυτή αφενός, παραλείπει να πράξει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση και επιτακτική προστασία της δημόσιας τάξης, ασφάλειας των πολιτών και προστασίας των επαγγελματιών και αφετέρου, απαθώς παρακολουθεί.
Ειδικότερα, η επ’ αόριστον αδράνεια και παράλειψη ενεργειών από πλευράς της Πολιτείας στο εν λόγω ζήτημα δημιουργεί τεράστια προβλήματα, που ως αποτέλεσμα έχουν τόσο την κατάφωρη τέλεση αδικημάτων στο κέντρο της πόλης, όσο και την απαξίωση των αγορών και του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, τη στιγμή που το ζητούμενο στις δύσκολες μέρες που περνάει η Χώρα είναι η ανάπτυξη, καθώς και την οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων – επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης.
Επειδή το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η ανενόχλητη τέλεση αδικημάτων διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, καπνικών προϊόντων και άλλων ειδών παρεμπορίου και λαθρεμπορίου καθώς και η έκθεση των επαγγελματιών – καταστηματαρχών τόσο σε κίνδυνο σωματικής τους βλάβης λόγω των συνεχών διαπληκτισμών των διακινητών κυριολεκτικά δίπλα στα μαγαζιά, καθώς και η συνακόλουθη οικονομική εξασθένηση πάρα πολλών επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης λόγω της απαξίωσης της αγοράς που σχετίζεται με το αναφερόμενο πρόβλημα.
Η νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται για να προστατεύονται οι πολίτες και οι καταστηματάρχες, οι οποίοι άλλωστε δεν χρωστούν σε τίποτε για να πληρώνουν αυτοί τη ζημιά. Ειδικότερα όσον αφορά τους επαγγελματίες μέσα στην οικονομική κρίση, η ύπαρξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου και μάλιστα τόσο απροκάλυπτα και ανέλεγκτα είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, που προσβάλλει την οικονομική και επαγγελματική τους αυτοτέλεια και διώχνει τους πελάτες από τα καταστήματα τους με επιπλέον συνέπεια και την απώλεια των λιγοστών εσόδων τους.
Ως εκ τούτου, κύριε Εισαγγελέα το Επιμελητήριο μας (ΕΕΘ) δεν είναι δυνατόν να μείνει απαθές, καθώς οφείλει να καταδείξει αφενός το τρομακτικό μέγεθος του εν λόγω προβλήματος και αφετέρου την παράλειψη των νόμιμων ενεργειών από πλευράς της Πολιτείας.
Για τους λόγους αυτούς
Ζητούμε την άμεση ποινική διερεύνηση από μέρους Σας του φλέγοντος αυτού ζητήματος και την απόδοση αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο.

Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Ζορπίδης