Μετρήσεις επιπτώσεων πυρκαγιάς Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στην κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων για την εκτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε υπόγειο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο, συμμετέχει ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, με έμφαση σε όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων.
Επιπλέον, μόλις ο χώρος που επηρεάστηκε από την πυρκαγιά γίνει προσβάσιμος, θα μεταβεί κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» καθώς και πιστοποιημένη εταιρεία, για την εκτίμηση των όποιων επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η τοξικότητα των ινών αμιάντου μειώνεται σημαντικά στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκα και γάντια), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.
Η δραστηριοποίηση των παραπάνω Ερευνητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ,) θα είναι συνεχής κατά τις επόμενες μέρες προκειμένου να γίνει συστηματική παρακολούθηση και υπεύθυνη αξιολόγηση των πιθανών ρυπογόνων επιπτώσεων της πυρκαγιάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail