Μείωση τραπεζικών χορηγήσεων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

Πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς τις επιχειρήσεις υποχώρησαν ελαφρώς σε καθαρούς όρους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων του Απριλίου 2017 (BLS) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η καθαρή χαλάρωση (-2%) των πιστοδοτικών κριτηρίων – δηλαδή των τραπεζών εσωτερικών κατευθυντήριων γραμμών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων – ακολουθεί μια καθαρή αυστηροποίηση του 5% το προηγούμενο τρίμηνο και ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες στον προηγούμενο γύρο της έρευνας.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οι τράπεζες αναμένουν ελαφρά καθαρή αυστηροποίηση των πιστοδοτικών κριτηρίων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις και αμετάβλητα τα πιστοδοτικά κριτήρια για τα στεγαστικά δάνεια.
Η καθαρή χαλάρωση των συνολικών τους όρους και τις προϋποθέσεις των τραπεζών για νέα δάνεια (δηλαδή τις πραγματικές τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί στη σύμβαση δανείου) συνεχίζεται σε όλες τις κατηγορίες δανείων, κυρίως από την περαιτέρω μείωση των περιθωρίων κατά μέσο όρο δανείων.
Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια συνέχισαν να επηρεάζονται κυρίως από το χαμηλό γενικό επίπεδο των επιτοκίων και των ευνοϊκών όρων αγοράς κατοικίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail