Μαθηματικό βραβείο Rolf Nevanlinna

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, απονέμεται το φετινό βραβείο μαθηματικών Rolf Nevanlinna Έλληνα καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ. Η ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών στο Ρίο της Βραζιλίας.
Το βραβείο δημιουργήθηκε το 1981 προς τιμή του Φιλανδού μαθηματικού Ρολφ Νεβανλίνα και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονα έως 40 ετών, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στα μαθηματικά της επιστήμης των υπολογιστών.
Το βραβείο Rolf Nevanlinna είναι κορυφαία διεθνής διάκρισή και εξασφαλίζει τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», όπου κάθε χρόνο παίρνουν μέρος οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων Fields, Abel, Turing και Nevanlinna.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.
Είναι καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT , μέλος του CSAIL και είναι συνδεδεμένος με την LIDS και την ORC.
Είναι επίσης ερευνητής στο Ινστιτούτο MIT για τα θεμέλια της επιστήμης των δεδομένων (MIFODS).
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Θεωρία Υπολογισμών και διεπαφή με τη Θεωρία Οικονομικών και Παιχνιδιών, Μηχανική Μάθηση, Στατιστική και Θεωρία Πιθανοτήτων.