Λειτουργία ιστορικού ναού Αγ. Πέτρου

ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Πόλος έλξης χιλιάδων κόσμου θα αποτελέσει ο ιστορικός Ναός του Αγ Πέτρου των Δομινικανών  στο λιμάνι του Ηρακλείου (Μπεντενάκι) Κρήτης  που με αφορμή την εορτή των Αποστολών Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου 2017 όπου θα πραγματοποιηθεί εξαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνδιοργάνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στον Ιστορικό ναό και σύμφωνα με τον Αιδεσιμότατο Εμμανουήλ Ζερβάκη ο Ναός είναι επισκέψιμος για όλους και στόχος είναι να γίνει το βήμα που θα εκπέμπεται το κήρυγμα, ο λόγος των Αποστολών στην Οικουμένη.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης-Ενορία Αγ. Δημητρίου Ηρακλείου σύμφωνα με ανακοίνωση προσκαλεί όλους στην Ιερά Πανήγυρη Πέτρου και Παύλου στις ακολουθίες που θα τελεστούν την παραμονή και την ημέρα της εορτής όπως και στις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ομιλίες ιστορικού-αρχαιολογικού περιεχομένου, μουσικών εκδηλώσεων με χορωδίες που θα πραγματοποιηθούν  εντός του ναού με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Οι εκδηλώσεις που αρχίζουν την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι:
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
ΩΡΑ 8.00 μ.μ. Ομιλία στον Ιερό Ναό του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Μπετενάκι με θέμα: «Η Μονή του Αγίου Πέτρου του Μάρτυρα του Τάγματος των Δομινικανών στο πέρασμα του χρόνου» από τις: κ. ΕΛΕΝΗ ΚΑΝΑΚΗ, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, κ. ΔΑΦΝΗ ΧΡΟΝΑΚΗ, Αρχιτέκτονα της Εφορείας Λασιθίου, κ. ΧΑΡΑ ΜΠΙΛΜΕΖΗ, Αρχαιολόγο.
Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από την Χορωδία Νέων Δήμου Ηρακλείου, με την καλλιτεχνική Διεύθυνση του ΙΩΑΝΝΗ ΙΔΟΜΕΝΕΩΣ.
ΤΡΙΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
ΩΡΑ 8.00 μ.μ. Ομιλία στον Ιερό Ναό του ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Μπετενάκι από την κ. ΑΘΗΝΑ Ν. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ-ΣΦΑΚΑΚΗ, Ξεναγό-Συγγραφέα, με θέμα: «Από το πολισμάτιον Ηράκλειον στο Ηράκλειο του 21ου αιώνα».
Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από την Μικτή Χορωδία Επιμελητηρίου Ηρακλείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ».
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
ΩΡΑ 8.00μ.μ. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ. Τους ύμνους του Εσπερινού θα ψάλει ο Χορός Ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστορες» υπό την διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΛΑÏΤΗ.
ΩΡΑ 8.00μ.μ. Αρτοκλασία της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ν.  Ηρακλείου προς τιμή του Προστάτη της, Αποστόλου Παύλου.
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
ΩΡΑ 7.ΟΟ π.μ. Ο Όρθρος, η ευλόγησις των άρτων και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΒΕΡΝΙΔΑΚΗ, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Τους ύμνους θα ψάλη η Εκκλησιαστική Χορωδία του Αγίου Δημητρίου Λιμένος Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ.
ΩΡΑ 8.00μ.μ. Ο Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΞΕΝΑΚΗ, Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Τους ύμνους θα ψάλη η Χορωδία του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Ηρακλείου «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΚΡΗΤΗΣ», υπό τον Χοράρχη κ. ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ, Επίκουρο Καθηγητή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
ΩΡΑ 7.00π.μ. Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Πέτρου Μπετενάκι, Ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΜΟΥΓΚΟΥΡΟΥ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ Φόδελε. Τους ύμνους θα ψάλη ο Εντιμολογιώτατος Άρχων Πρωτονοτάριος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Μπεντεβή κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΕΡΕΒΕΛΑΚΗΣ.
ΩΡΑ 7.00μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός εις το πανηγυρίζον αριστερόν κλίτος των Αγίων Αναργύρων του Ιερού Ναού ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λιμένος Ηρακλείου.
ΣΑΒΒΑΤΟΝ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
ΩΡΑ 7.00 π.μ. Ο Όρθρος, η ευλόγησις των άρτων και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία εις το πανηγυρίζον αριστερόν κλίτος των Αγίων Αναργύρων του Ιερού Ναού ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λιμένος Ηρακλείου.