Κρητική ταινία «Ξά μου»

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρεμιέρα της ταινίας «Ξά μου» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 στους κινηματογράφους της χώρας, με  σκηνοθέτη την Κλειώ Φανουράκη, με πρωταγωνιστή και διεθνούς εμβέλειας ηθοποιό Γιώργο Χωραφά.
Είναι μια ταινία, που έχει την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και όπως είπαν οι συντελεστές της είναι «γεμάτη Κρήτη». Όπως ανέφερε η σεναριογράφος-σκηνοθέτης Κλειώ Φανουράκη το σενάριο της ταινίας «περιγράφει την απάντηση του Τζώνη στην ξαφνική απόλυσή του από διευθυντής ξενοδοχείου, μέσα στην οικονομική κρίση, είναι το να φτιάξει κι αυτός το «δικό του σπήλαιο». Από τη γυναίκα και τα παιδιά του όμως, ως τους τυχαίους συνοδοιπόρους του στην Κρήτη, θα παρακινηθεί σε απρόοπτα και αναζωογονητικά βιώματα κοντά στη γη και τη φύση που ίσως τον φέρουν αντιμέτωπο με την ίδια τη δύναμη και τη θέληση του εαυτού του, με την «εξά» του και με όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και δεν τα βλέπουμε».
Η ταινία όπως είπε η σκηνοθέτης ονομάστηκε «Ξά μου» από την μετάφραση της λέξης ~ Ξα μου >εξά μου = στην εξουσία μου (Ερμηνεία: Κάνω αυτό που πιστεύω, παίρνω την ευθύνη, δικό μου θέμα τι θα κάνω, ας το πάνω μου).
Η κ. Φανουράκη πρόσθεσε, ότι, για την ταινία η Κρητική γη «αποτελεί όχι απλώς πεδίο δράσης αλλά οργανικό κομμάτι της ταινίας και φέρνοντας στο μυαλό την «αλληγορία  του σπηλαίου» του Πλάτωνα, το «ΞΑ ΜΟΥ» δεν είναι μια ταινία για την Ελληνική κρίση. Είναι μια αισιόδοξη ταινία για όλες τις κρίσεις, εκείνες που καταρρίπτουν τις σταθερές και μας αναγκάζουν να επαναεφεύρουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, τη γη… και τον κόσμο γύρω μας».
Το έργο είναι γυρισμένο εξ’ ολοκλήρου στην Κρήτη, το «Ξα Μου» είναι μια ζωντανή συνύπαρξη μεταξύ ηθοποιών και μη ηθοποιών. Με τους Γιώργο Χωραφά, Λευτέρη Ελευθερίου, Σοφία Χιλλ, Άννα Φόνσου, Ζωή Χωραφά, Τατιάνα Καλάντζη, Νίκο Μπουσδούκο, Αλέξανδρο Μυλωνά, Μάνο Πετράκη κ.ά. να συναντούν ντόπιους αγρότες, αμπελουργούς, κτηνοτρόφους, τυροκόμους και ψαράδες, ζωντανεύουν στη μεγάλη οθόνη μια αισιόδοξη ιστορία μυθοπλασίας με στοιχεία ηθογραφίας σε σενάριο Κλειώς Φανουράκη. Η ίδια σεναριογράφος-σκηνοθέτης στις δηλώσεις της κάλεσε όλους από τις 15 Ιουνίου που είναι η πρεμιέρα του έργου στους κινηματογράφους να δουν την αισιόδοξη ταινία ενώ αναφέρθηκε και στα γυρίσματα που έγιναν στη Κρήτη λέγοντας: «Οι συνθήκες γυρίσματος ξεκινήσανε δύσκολα τον Αύγουστο του 2015 εντός capital control αλλά δεν το βάλαμε κάτω και ενεργοποιώντας «το Ξά μου» ο καθένας νομίζω ότι έχουμε βγει σε μια πολύ ωραία διαδρομή. Τα γυρίσματα έγιναν στη Κρήτη, ο τόπος η φύση της Κρήτης οι άνθρωποι η κουλτούρα η ιστορία ο πολιτισμός αποτελούν πολύ βασικά στοιχεία του σεναρίου και της μυθοπλασίας. Η μυθοπλασία στη συγκεκριμένη ιστορία ολοκληρώνεται με στοιχεία ηθογραφίας τα οποία σαφέστατα προκύπτουν από την Κρητική κουλτούρα».
Ο πρωταγωνιστής Γιώργος Χωραφάς από τη δική του πλευρά πρόσθεσε:
«Πέρασα πάρα πολύ ωραία, η ιστορία διαδραματίζεται ακολουθώντας τον χαρακτήρα που παίζω ο οποίος περνάει ας πούμε από το σκοτάδι στο φως. Τα μηνύματα που περνάει η ταινία είναι πολλά, σημαντικά, το κεντρικό είναι μια ανάταση ζωής που χρειαζόμαστε ιδιαιτέρως εδώ στην Ελλάδα λόγω της κρίσης. Μπορείς να κάνεις πολλά, να αντιμετωπίσεις τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση  εάν πεις …Ξά μου… Η Κρήτη, όπου εξελίσσεται η ταινία αποτελεί την «δεύτερη απόσταξη» της Ελλάδας».
Ο αμπελουργός ερασιτέχνης ηθοποιός Γιώργης Σμπώκος που συμμετέχει στην ταινία δήλωσε: «Ευχαριστώ την κ. Φανουράκη που με επέλεξε πρόκειται για ένα καταπληκτικό άνθρωπο και σε επαγγελματικό επίπεδο, εγώ είμαι αγρότης και θα ξαναγυρίσω στη δουλειά μου. Ήταν μια σημαντική εμπειρία, δεν μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα υπάρχει τόση δουλειά στα γυρίσματα μιας ταινίας. Με την βοήθεια της κας Φανουράκη, του κ. Χωραφά, και των άλλων συντελεστών νομίζω ότι τα κατάφερα».
Για την ταινία που είναι γεμάτη Κρήτη την σημαντικότητα της και τα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπει το «Ξα μου» αλλά και την χαρακτηριστική παραδοσιακή μουσική αναφέρθηκαν και άλλοι παριστάμενοι συντελεστές ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου, ο διευθυντής φωτογραφίας Θωμάς Βαρβίας, ο καλλιτέχνης Λουδοβίκος των Ανωγείων και ο μουσικός Γιώργος Μανωλάκης.
Ειδικότερα:
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Kλειώ Φανουράκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θωμάς Βαρβίας
Moντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, Μιξάζ: Kώστας Βαρυμποπιώτης
Hχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Μουσική (κατά αλφαβητική σειρά): Mάρω Θεοδωράκη, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Γιώργης Μανωλάκης
Επιμέλεια κοστουμιών&styling: Ρενάτα Μαστοράκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Σκιαδόπουλος