«Κρήτη, μια ιστορία»

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Ξεκινάει το φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» στις 26 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2018 για να προσφέρει και φέτος στους Ηρακλειώτες αλλά και στους επισκέπτες της πόλης πληθώρα ποιοτικών εκδηλώσεων, με δωρεάν είσοδο.
Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι οι «Συνυπάρχοντες» – οι λαοί, δηλαδή, που συνυπάρχουν στην Μεσόγειο, οι τρόποι που επηρέασαν και διαμόρφωσαν στο πέρασμα των αιώνων ο ένας την πολιτιστική κληρονομιά του άλλου και μια πρόταση, διαχρονική αλλά και επίκαιρη όσο ποτέ: Να εστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν και είναι περισσότερα από εκείνα που  μας χωρίζουν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον χαιρετισμό του στο πρόγραμμα του φεστιβάλ: «Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Δήμου, υποσχεθήκαμε ότι θα δουλέψουμε σκληρά, ώστε να γίνει και πάλι το Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου, όπως υπήρξε πολλές φορές στην ιστορία του. Ένας από τους τομείς που θεωρήσαμε κρίσιμους για την επίτευξη αυτού του οράματός μας, ήταν και παραμένει ο Πολιτισμός. Για αυτό και από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε τις αναξιοποίητες δυνάμεις και τις απεριόριστες δυνατότητές του.
Το «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», το πρώτο φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου με διακριτό στίγμα, από την εποχή του «Μουσικού Αυγούστου» του Μάνου Χατζιδάκι, φτάνει πλέον στον 4ο χρόνο του. Και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι, όχι απλώς έχει βρει το κοινό του, αλλά διευρύνει διαρκώς τόσο τα δικά του καλλιτεχνικά όρια όσο και τα όρια της αποδοχής που απολαμβάνει.
Το φετινό του πρόγραμμα, αφιερωμένο στη διαχρονική, αλλά και εξόχως επίκαιρη έννοια της συνύπαρξης των λαών, περιλαμβάνει και πάλι πληθώρα εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο, που προσφέρονται δωρεάν στο κοινό και αναδεικνύουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Νησιού μας».
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί 2018»:
Εκθέσεις
Μάνος Ποντικάκης – Μορφογονίες
Παρασκευή 10 Αυγούστου – Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
Βασιλική Αγίου Μάρκου. Εγκαίνια ώρα 20:30
Από 10 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα φιλοξενήσει μια έκθεση με μάσκες του γλύπτη Μάνου Ποντικάκη.
Face Forward…into my home
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018
Πύλη Μακάσι. Εγκαίνια ώρα 19:30
Το Face Forward…into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Προέκυψε μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα που προτάθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Η διαδικασία περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης, στα οποία οι συμμετέχοντες πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων της συλλογής του Μουσείου αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και εν τέλει έκθεση των φωτογραφικών πορτρέτων, πλαισιωμένων από μαγνητοφωνημένες προσωπικές ιστορίες. Στο Face Forward…into my home συμμετέχουν πρόσφυγες και αιτούμενοι άσυλο, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση και ένταξη) και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με τη χρηματοδότηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).
Κυριακή 26.08.2018
Βασιλική Αγίου Μάρκου. Ώρα 20:00
Ημερίδα με θέμα: Οι συνυπάρχοντες

Η έχει σκοπό να μας θυμίσει πως σε τούτη την πόλη δεν είμαστε πάντα μόνοι, πως κατά καιρούς και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνυπήρξαμε με Άλλους, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, με διαφορετικές κουλτούρες. Και ότι αυτοί οι Άλλοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του τόπου.
Νίκος Γιγουρτάκης: Φιλόλογος – Αρχαιολόγος
Το Αραβικό Εμιράτο της Κρήτης. Όψεις μιας ιδιαίτερης περιόδου πολιτισμού
Τασούλα Μαρκομιχελάκη: Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Βενετοί, Κρητικοί και Βενετοκρητικοί συγγραφείς του Χάνδακα. (14ος-17ος αι.)
Τακουί Βακιρτζιάν: Καθηγήτρια Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου
Εμείς οι Αρμεναίοι. Στα ίχνη μιας κοινότητας
Νίκος Ανδριώτης: Ιστορικός
Μουσουλμάνοι και Κρητικοί πρόσφυγες στο Ηράκλειο. (1889-1924)
Κωστής Μαμαλάκης: Ιστορικός Ερευνητής – Σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
Η τραγωδία της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κρήτη
Ανδρέας Λενακάκης: Φιλόλογος – Ερευνητής
Γλωσσικά συναπαντήματα στον κρητικό λαϊκό λόγο.