Κρήτες στην Κύθνο

ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στο διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων στην Κύθνο, με θέμα την αναβίωση του Εθίμου της Πρωτομαγιάς, συμμετείχε ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης. Κατά το έθιμο αυτό, οι νέοι παίρνουν τη νύχτα λουλούδια από τις αυλές για να τα κρεμάσουν έξω από την πόρτα της κοπέλας για την οποία ενδιαφέρονται, με συνοδεία μουσικών οργάνων και τραγουδούν τον σκοπό του Μάη: «ήρχεν ο Μάης μάτια μου, ήρχε το καλοκαίρι, ήρχε ο καιρός πουλάκι μου που θα γεννούμε ταίρι…».
Με ιδιαίτερη χαρά, ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης αποδέχτηκε την πρόταση να λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις του νησιού, κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Δρυοπίδας, κατά τη δημιουργία του οικισμού τον 19ο,αιώνα ήταν κατά κύριο λόγο πρόσφυγες από την Κρήτη. Έτσι λοιπόν, η αγάπη και η φιλοξενία των κατοίκων προς τους κρητικούς και ιδιαίτερα προς τον Σύλλογο Κρητών Αργυρούπολης κατά τις δυο ημέρες παραμονής τους στο νησί ήταν αξιοσημείωτη.
Την Δευτέρα το βράδυ αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί, το Κρητικό Χορευτικό Συγκρότημα, οδηγήθηκε με λεωφορείο στη Δρυοπίδα. Εκεί, το πανηγύρι είχε ήδη ξεκινήσει με χορούς και τραγούδια από τα Χορευτικά Συγκροτήματα του νησιού, με δασκάλα τη Διονυσία Εφεντάκη. Στη συνέχεια ακολούθησε «βολτάρα» μέσα στον οικισμό με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς της Κύθνου, με τελικό προορισμό την πλατεία του χωριού. Εκεί, αφού αντάλλαξαν δώρα οι δύο σύλλογοι, σειρά είχαν χοροί και τραγούδια της Κρήτης, με τους ενθουσιασμένους κατοίκους να τραγουδούν και να χορεύουν γύρω από το χορευτικό. Στη συνέχεια Κρήτη και Κύθνος ένωσαν τις δυνάμεις τους και χόρεψαν όλοι μαζί κρητικούς χορούς υπό τη μουσική υπόκρουση των μουσικών, Γιάννη Φόσκωλου στη Λύρα και του Λευτέρη Γλαμπεδάκη στο Λαούτο, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Η ημέρα έκλεισε με φαγητό, χορό και τραγούδι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε ταβέρνα του νησιού.
Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της Πρωτομαγιάς, οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν περιφορά του Μάη στον Μέριχα με παραδοσιακά τραγούδια υπό την καθοδήγηση βιολιού και λαούτου από τους Γιώργο και Βαγγέλη Μπέλη. Το εορταστικό διήμερο έκλεισε με χορούς και τραγούδια στο λιμάνι του Μέριχα.
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυοπίδας για την τιμή που μας έκανε να μας προσκαλέσει στην εκδήλωση για το έθιμο της Πρωτομαγιάς, τον Δήμο Κύθνου και την εταιρεία GOUTOS LINES για την υποστήριξη καθώς και όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους κάτοικους της Κύθνου για την άψογη φιλοξενία. Ευχόμαστε να ανταμώσουμε σύντομα ξανά.