Κινητοποιήσεις εργαζομένων ΙΓΜΕ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πρώτη την Στάση Εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, στις 13:00 και δεύτερη  Στάση Εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 18, στις 13:00, προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ.
Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνεται:
«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΓΜΕ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ
Αναρτήθηκε χθες για διαβούλευση μέχρι τις 15/10/18 το Σχέδιο Νόμου του Υπουργού ΠΕΝ για την κατάργηση του ΙΓΜΕ (λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση), και τη σύσταση στη θέση του της «Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών», ως ΝΠΔΔ.
Η Υπηρεσία που δημιουργεί ο κ. Σταθάκης δεν έχει καμιά σχέση με κρατικό φορέα έρευνάς υποδομής και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα των γεωεπιστημών, όπως είναι το ΙΓΜΕ. Όπως ευθαρσώς ομολογεί και το σχετικό άρθρο στην Αυγή της 5/10/18, συστήνεται μια «μικρή και ευέλικτη» αρχή, που αναλαμβάνει «ρυθμιστικό, εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο».
Η «Αρχή» προβλέπεται να λειτουργεί ως μια τυπική υπηρεσία Δημοσίου, με τα πάντα να ρυθμίζονται από το Δημοσιο-Υπαλληλικό Κώδικα και τις σχετικές διατάξεις, με παντελή απουσία οποιασδήποτε ρύθμισης που να εξασφαλίζει τον ερευνητικό χαρακτήρα του σε ότι αφορά στο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό (αξιολόγηση, διαδικασίες κρίσης, επιμορφώσεις, κίνητρα κ.α.).
Διογκώνεται η γραφειοκρατική δομή και επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με πλήθος διορισμένων διευθυντικών στελεχών και συμβούλων, ενώ ελαχιστοποιούνται οι οργανικές θέσεις σε 220, όταν οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις για το αναγκαίο προσωπικό από τις πιο πρόσφατες επιχειρησιακές μελέτες ήταν 520 άτομα.
Δεν εξασφαλίζεται η διατήρηση κανενός από τα δικαιώματα που έχουν μέχρι σήμερα κατοχυρώσει οι εργαζόμενοι μέσω των ΣΣΕ και του ΚΚΠ του ΙΓΜΕ.
Η αυτοπροσδιοριζόμενη ως «Κυβέρνηση της Αριστεράς», καταργεί την παρουσία στο Δ.Σ. της «Αρχής» του εκλεγμένου Εκπροσώπου των Εργαζομένων.
Με τη διαδικασία της εκκαθάρισης που θέτει το ΙΓΜΕ, εξανεμίζεται ουσιαστικά το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν ακόμα και δικαστικά οποιεσδήποτε άρσεις αδικιών και παρανομιών, δικαιωμάτων και απαιτήσεων που προκύπτουν μέχρι τη λύση του ΙΓΜΕ. Και ενώ για το τεράστιο πρόβλημα των χρεών που δημιούργησαν οι πολιτικές των προηγούμενων Κυβερνήσεων, αλλά και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη μη καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων αποχώρησης των εργαζομένων, προτείνεται μια λύση η οποία έχει γίνει αποδεκτή ως βάση για συζήτηση από τους εργαζόμενους, συνεχίζει τη ληστεία των εργαζομένων με παράνομες παρακρατήσεις 100.000 € το μήνα από τους μισθούς των και δημιουργεί ένα νέο τεράστιο πρόβλημα μη καταβολής των αναδρομικών απαιτήσεων των παράνομων παρακρατήσεων, που εξελίσσεται έτσι σε ένα αντίστοιχου ύψους χρέος με αυτό των αποζημιώσεων αποχώρησης.
Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, με ομόφωνες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεών τους, δηλώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούν την κατάργηση του ΙΓΜΕ και τις αλλαγές που μοναδικό στόχο έχουν τα δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματά τους.
Καλούμε όλους τους πολιτικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς και οργανώσεις να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε τέτοιες αλλαγές, τόσο με την ενεργή συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις μας για την απόσυρσή του, όσο και με την αποδόμηση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ στη δημόσια διαβούλευση, καταθέτοντας σχόλια και προτάσεις σε όλα τα άρθρα του.
Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε σε όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν ως αρωγό το ΙΓΜΕ σε κάθε πρόβλημα και ανάγκη αξιόπιστων μελετών για όλα τα θέματα των γεωεπιστημών, από το νερό μέχρι τις κατολισθήσεις, να εκδηλώσουν με κάθε δυνατό τρόπο την αντίθεσή τους στην κατάργηση του μόνου κρατικού φορέα που μπορεί να καλύψει τέτοιες ανάγκες τους.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail