Κινηματογραφικό Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Τις τρεις επικρατέστερες ταινίες για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2017, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αntonio Tajan και είναι:
– BPM (BEATS PER MINUTE), του Robin Campillo – Γαλλία
– SAMI BLOOD, της Amanda Kernell – Σουηδία, Νορβηγία, Δανία
– WESTERN, της Valeska Grisebach – Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία
Σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζεται «Οι τρείς ταινίες για τον επίσημο διαγωνισμό αναδεικνύουν την επιθυμία του κινηματογραφικού Βραβείου LUX να ενστερνιστεί μια απρόβλεπτη ποικιλία ειδών και ήχων όπως πότε άλλοτε.
Η ταινία του Robin Campillo ακολουθεί μια ομάδα ακτιβιστών (Act Up) που μάχονται για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από το AIDS στη Γαλλία το 1992 και ενθαρρύνει την ταχύτερη επίτευξη προόδου όσον αφορά την έρευνα και την πρόληψη.
Η πρώτη κινηματογραφική προσπάθεια της Amanda Kernell αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού της φυλής Lapp που ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή και απομακρύνεται από την κοινότητα της με μεγάλο πόνο λόγω των ρατσιστικών συμπεριφορών που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Η τρίτη επικρατέστερη ταινία της Valeska Grisebach αφηγείται μια ιστορία για Γερμανούς εργαζομένους σ’ ένα υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία με στοιχεία από τις κλασσικές ταινίες καουμπόηδων-και-Ινδιάνων, προβάλλοντας ζητήματα της οικονομικής μετανάστευσης και ενσωμάτωσης.
Και οι τρεις επικρατέστερες θα υποτιτλιστούν στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η νικήτρια ταινία, που θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής, και θα υποστηριχθεί  η διεθνής  προώθηση της.
Στις 15 Νοεμβρίου, η νικήτρια ταινία θα  ανακοινωθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των σκηνοθετών.
Οι 10 προηγούμενοι νικητές του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX ήταν οι TONI ERDMANN της Maren Ade, MUSTANG της Deniz Gamze Ergüven (2015), IDA του Pawel Pawlikowski (2014), The Broken Circle Breakdown του Felix van Groeningen (2013), Io sono Li του Andrea Segre (2012), Les Neiges du Kilimandjaro του Robert Guédiguian (2011), Die Fremde του Feo Aladag (2010), Welcome του Philippe Lioret (2009), Le silence de Lorna των Jean-Pierre και Luc Dardenne (2008), και Auf der anderen Seite του Fatih Akin (2007).
Οι τρείς διαγωνιζόμενες ταινίες αποτελούν μέρος της Επίσημης Επιλογής του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX 2017, όπως παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary στις 2 Ιουλίου.
Οι 10 υποψήφιες ταινίες για το Κινηματογραφικό βραβείο LUX 2017 είναι (με αλφαβητική σειρά):
1. A CIAMBRA του Jonas Carpignano – Ιταλία, Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία
2. BPM (BEATS PER MINUTE) του Robin Campillo– Γαλλία
3. GLORY της Kristina Grozeva και του Petar Valchanov- Βουλγαρία, Ελλάδα
4. HEARTSTONE του Guðmundur Arnar Guðmundsson – Ισλανδία, Δανία
5. KING OF THE BELGIANS του Peter Brosens και της Jessica Woodworth– Βέλγιο, Ολλανδία, Βουλγαρία
6. SÁMI BLOOD της Amanda Kernell – Σουηδία, Δανία, Νορβηγία
7. SUMMER 1993 της Carla Simón – Ισπανία
8. THE LAST FAMILY του Jan P Matuszyński – Πολωνία
9. THE OTHER SIDE OF HOPE του Aki Kaurismäki – Φινλανδία, Γερμανία
10. WESTERN της Valeska Grisebach – Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail