Η πλωτή μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 40 μεγαβάτ στη νότια επαρχία Ανχούι της Κίνας βρίσκεται πλέον σε λειτουργία, έχει συνδεθεί στο δίκτυο και παράγει ανανεώσιμη ενέργεια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τέτοια μονάδα στον κόσμο, μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες πλωτές μονάδες στην Αυστραλία και την Ινδία. Αν και η πόλη Χαϊνάν είναι γνωστή για την εκμετάλλευση των πλούσιων αποθεμάτων άνθρακα, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να επενδύσει σε μια πλωτή ηλιακή μονάδα επειδή ο βροχερός καιρός οδηγεί σε πλημμύρες. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, το νερό φτάνει σε βάθος τεσσάρων έως δέκα μέτρων.
Οι πλωτές ηλιακές μονάδες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, επειδή ο μοναδικός σχεδιασμός τους ξεπερνά πολλαπλά προβλήματα αποτελεσματικότητας και πολεοδομίας. Ο δροσερός αέρας στην επιφάνεια συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου υπερθέρμανσης των ηλιακών συλλεκτών και ως αποτέλεσμα, αποτρέπεται η μείωση της απόδοσης. Ο εξοπλισμός της μονάδας είναι προσαρμοσμένος για να λειτουργεί πλωτά, εξασφαλίζοντας αντοχή σε υψηλά επίπεδα υγρασίας και ψεκασμού από το νερό.
«Το εργοστάσιο στο Χαϊνάν όχι μόνο κάνει πλήρη χρήση της συγκεκριμένης περιοχής, μειώνοντας τη ζήτηση γης, αλλά βελτιώνει παράλληλα την παραγωγή λόγω των ψυκτικών επιπτώσεων της επιφάνειας», δήλωσαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα εγκαίνια της μονάδας. Η νέα μονάδα είναι μόνο ένα από τα πολλά έργα ηλιακής ενέργειας που κατασκευάζονται σε όλη την Κίνα. Η μετάβαση στην ηλιακή ενέργεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ραγδαία πτώση του κόστους της τεχνολογίας, αλλά ευνοεί παράλληλα τα σχέδια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ