ΚΕΔΕ προσφυγή στο ΣτΕ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Την καθολική αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ προκάλεσε η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε εφαρμογή του νόμου 4270/2014
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει άμεση κοινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, προκειμένου να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις της τόσο για  τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων του νόμου,  όσο και την πολιτική σκοπιμότητα της απόφασης, καθώς  αφαιρεί την συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της εφαρμογής της  για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.
«Η απόφαση για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το Σύνταγμα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης στην αρχική του εισήγηση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συμφώνησε ομόφωνα ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα της θα προβεί άμεσα σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της  Επικρατείας.
Η σημερινή απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα κοινοποιηθεί στους δήμους και σε όλες τις ΠΕΔ προκειμένου τα δημοτικά και διοικητικά τους συμβούλια να την συνυπογράψουν.
Επιπλέον η ΚΕΔΕ θα ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοδιοικητικών οργάνων, για την κατάφορη παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα καθώς και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτονομίας.
Αρκετά μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στον κίνδυνο η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και να κλείσουν πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα νομικά επιχειρήματα που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η Γλυκερία Σιούτη καθηγήτρια δημοσίου δικαίου στην Νομική Σχολή Αθηνών, ο  Νικόλας Κανελλόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και ο Παναγιώτης Ζυγούρης  νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, με την υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθ. οικ. 2/6748/21/01/2019, ΦΕΚ Β’ 104/24/01/2019) προκύπτουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω ζητήματα:
• Αναιρείται ο πυρήνας της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, καθώς  σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος οι δήμοι στερούνται της δυνατότητας ελεύθερης τοποθέτησης και διάθεσης των πόρων τους.
• Η μεταφορά των πόρων δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.
• Παραβιάζεται το Κοινοτικό Δίκαιο και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας.
Η προβλεπόμενη δυνατότητα εξαίρεσης επιμέρους ΟΤΑ από το νέο καθεστώς με απόφαση κρατικών οργάνων επιτείνει την προσβολή της οικονομικής αυτοτέλειας τους.
• Η Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπει κριτήρια με βάση τα οποία θα εξαιρούνται φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από το νέο καθεστώς.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι αντιδράσεις απέναντι στην απόφαση της Κυβέρνησης ήταν διαπαραταξιακές. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του επικεφαλής της Παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα Α. Κοιμήση, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση που ελήφθη όχι για οικονομικούς λόγους αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ο επικεφαλής της Παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» Δ. Μπίρμπας, αφού διατύπωσε τη διαφωνία του, υποστήριξε ότι η υπουργική απόφαση είναι απόρροια ενός ακραίου συστήματος νεοφιλελεύθερης συμπεριφοράς.
Ενώ η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΚΕΔΕ  Ε. Παντελάκη κατέθεσε διαφορετική θέση για το σχετικό θέμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail