Καταδίκη ΕΕ κατά Τουρκίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου» αναφέρει ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης Επικεφαλής Κ.Ο Ευρωβουλευτών Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα με πρόσφατη ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στηλιτεύσει και καταγγείλει τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου. Προκλήσεις που δεν σταματούν μόνο σε σχεδόν καθημερινές δηλώσεις Τούρκων ανώτατων αξιωματούχων αλλά κυρίως εστιάζουν σε καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, των χωρικών μας υδάτων και σε συνεχείς αμφισβητήσεις της κυπριακής ΑΟΖ.
Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δια του πρόεδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι καταπέλτης κατά της Τουρκίας.
Καλεί την Τουρκία να δεσμευτεί απερίφραστα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας.
Καλεί την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά κράτους μέλους.
Και κλείνοντας ο πρόεδρος Γιούνκερ τονίζει προς την Τουρκία ότι όπως έχει υπογραμμίσει η Επιτροπή επανειλημμένως οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται.
Δυστυχώς, όμως, οι Τούρκοι αξιωματούχοι –αν και η χώρα τους επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ- αγνοούν επιδεικτικά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναλυτικά η απάντηση του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:
Απάντηση του Προέδρου Juncker
εξ ονόματος της Επιτροπής
(30.1.2018)
Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη θέση της ΕΕ, όπως έχει εκφραστεί σε διάφορες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί απερίφραστα υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον προκύψει ανάγκη, στο Διεθνές Δικαστήριο. Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή πηγή προστριβών ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.
Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς.