Καταγραφή ζημιών από ΕΛΓΑ

ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Άμεσα ξεκινάει από τον ΕΛΓΑ η καταγραφή των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν οι αμπελοκαλλιεργητές μας από τις έντονες βροχοπτώσεις στο νησί, ενώ παράλληλα εντός της ημέρας ενημερώνεται σχετικά και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τις μεγάλες ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια από τις βροχοπτώσεις, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε με την διοίκηση της ομάδας Αμπελουργών-Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.
Στην συνάντηση στη Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν: ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος της ομάδας Αμπελουργών – Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο Αντιπρόεδρος Μύρων Χιλιετζάκης, ο Γραμματέας Γιώργος Στειακάκης, και ο καλλιεργητής «υπέρ-φρούτων» Μπάμπης Φραγκιαδάκης. Όπως αναφέρθηκε στην σύσκεψη το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται η αυτοψία των κλιμακίων του ΕΛΓΑ να έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων στους πληγέντες.
Σε δηλώσεις που έγιναν με την λήξη της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε:
«Οι χθεσινές βροχές ήταν πολύ επιβαρυντικές για τους αμπελοκαλλιεργητές μας, πολλές περιοχές υπέστησαν μεγάλη ζημιά.  Άμεσα ενεργοποιηθήκαμε όλοι, και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Δασκαλάκη, διευθυντή του ΕΛΓΑ, για τη συνεργασία που έχουμε, επίσης με την διοίκηση των αμπελουργών-ελαιοκαλλιεργητών, μπορούμε και ενεργοποιούμε άμεσα όλες τις διαδικασίες ούτως ώστε να γίνει το γρηγορότερο η καταγραφή των ζημιών.  Μακάρι να μη βρέξει και σήμερα γιατί δυστυχώς θα είναι ολοκληρωτική η καταστροφή.  Αντιλαμβάνεστε,  ότι,  ένας αγρότης που όλο το χρόνο καλλιεργεί για να πάρει τον κόπο του τώρα, που ήταν έτοιμα τα αμπέλια και είχαμε μία καλή χρονιά, καταστρέφεται ο κόπος όλης της χρονιάς. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον ΕΛΓΑ, με το Υπουργείο, τους βουλευτές μας,  έτσι ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που πρέπει να πάρει ο αγρότης. Επίσης το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η καλλιέργεια στα αμπέλια και πρέπει αυτό να γίνει πάση θυσία».
Ο πρόεδρος της ομάδας των Αμπελουργών – Ελαιουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης:
«Το τελειωτικό χτύπημα ήταν χθες, από σήμερα οι επόπτες βγαίνουν έξω και οι καταγραφές θα γίνουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, τότε θα διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής. Σταμάτησε το κόψιμο των σταφυλιών στο 90% των περιοχών, γίνεται σε σημεία στα οποία έβρεξε λίγο. Αυτό σημαίνει ότι σταματά η εξαγωγή του σταφυλιού και η ζημιά είναι τεράστια. Ευτυχώς υπάρχει ένα ταμείο, των παραγωγών, ενισχύεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, και το Κράτος θα αποζημιώσει όλους όσους έχουν πληγεί, οι παραγωγοί δεν πρέπει να φοβούνται, παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail