Κατάργηση τέλους τέλεσης πολιτικών γάμων στην Πάτρα

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Περιφέρειες

Την κατάργηση του τέλους τέλεσης πολιτικών γάμων και τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικών χώρων για τη διευκόλυνση των νέων ζευγαριών στη διοργάνωση της γαμήλιας δεξίωσης, ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων.
Στην εισήγησή του για το εν λόγω τέλους -ύψους 70 ευρώ- ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δ. Πλέσσας, ανέφερε ότι είχε επιβληθεί με την απόφαση 591/ 2008, και κατατίθετο στο Ταμείο του Δήμου για την τέλεση κάθε πολιτικού γάμου.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής, ότι και αυτή η υπηρεσία θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν, να μην έχει δηλαδή ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Όπως διεκδικούμε για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που ωστόσο δεν είναι εφικτό για άλλες υπηρεσίες λόγω της υποχρεωτικής κείμενης νομοθεσίας και της έλλειψης χρηματοδότησης» εξήγησε.
«Στην κατεύθυνση αυτή που έχουμε ως Δημοτική Αρχή και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών μας και ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης εισηγούμαστε την τροποποίηση της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη δωρεάν τέλεση των πολιτικών γάμων από τις Υπηρεσίες του Δήμου», ανέφερε ο κ. Πλέσσας.
Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης, Προγραμματισμού, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, επεσήμανε ακόμη ότι, «Με την εισήγηση μας αυτή της δωρεάν τέλεσης των πολιτικών γάμων, όπως και με την κατάργηση της οικονομικής συμμετοχής των γονέων για εισόδημα μέχρι 25000 ευρώ για την προσχολική αγωγή των παιδιών τους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, θέλουμε να διευκολύνουμε τα νέα ζευγάρια στην αρχή της οικογενειακής τους ζωής και στην ανατροφή – ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών τους, γνωρίζοντας ότι οι ανάγκες που απαιτούνται για τη δημιουργία της οικογένειας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από όποια διευκόλυνση είναι δυνατή να παρέχεται από τις Δημοτικές μας Υπηρεσίες και μη προστατευόμενες από το κράτος που οφείλει να τις παρέχει».
Επί πλέον της απαλλαγής του τέλους τέλεσης πολιτικού γάμου για όλα τα ζευγάρια, έγινε εισήγηση και για την παραχώρηση δωρεάν δημοτικών χώρων, σε άνεργα ζευγάρια που ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού είναι άνεργα ή μόνο το ένα, καθώς και σε ζευγάρια που το ετήσιο εισόδημα και των δύο είναι μέχρι 25000 ευρώ, τα οποία επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γαμήλια δεξίωση μετά το γάμο τους προτείνοντας  γι’ αυτό: α) Την αίθουσα της Αίγλης β) Το αίθριο του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου.
Όπως είπε ο κ. Πλέσσας «Ανήκουν με παραχώρηση  χρησιδανείου στον Πολιτιστικό Οργανισμό – Δημοτική Βιβλιοθήκη. Για την αίθουσα της Αίγλης η παραχώρηση θα ισχύει για την ημέρα Σάββατο για όλους τους μήνες του χρόνου εξαιρουμένης της καρναβαλικής περιόδου από την έναρξη μέχρι τη λήξη της και για το αίθριο του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου λαμβανομένου υπόψη τις πραγματοποιούμενες στο χώρο εκδηλώσεις, αλλά και τους μήνες που προσφέρονται για δεξίωση σε εξωτερικό χώρο, για ημέρα Σάββατο επίσης  και τους μήνες  Απρίλη, Μάη, Αύγουστο.
Ξεκινάμε κατ’ αρχήν με τους υπόψη χώρους και διερευνούμε τη δυνατότητα παραχώρησης και άλλων, λαμβανομένων υπόψη των υποχρεώσεων που διεκπεραιώνει ο κάθε χώρος και εξουσιοδοτούμε τον κύριο Δήμαρχο σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες μας, να τους ορίσει στη συνέχεια αν σύμφωνα με τα παραπάνω είναι εφικτό».