Κατάργηση νυκτερινής βάρδιας Α’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Την έντονη αντίθεσή του με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γεώργιου Πιτσιλή, η οποία αφορά στην κατάργηση της νυκτερινής βάρδιας στο Α’ Τελωνείο Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης, δηλώνει ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.).
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ΦΕΚ, «το Α’ Τελωνείο εισαγωγών-εξαγωγών Θεσσαλονίκης, λειτουργεί με ωράριο για τη διεκπεραίωση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων, από Δευτέρα έως και Παρασκευή 7:30-19:00. Οι προβλεπόμενες διατυπώσεις εξόδου των εμπορευμάτων (είσοδος στην Ελεύθερη Ζώνη) πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Κυριακή) από 6:00 έως 22:00. Εκτός των ανωτέρω ημερών και ωρών λειτουργίας του Τελωνείου, η διεκπεραίωση τελωνειακών εργασιών πραγματοποιείται κατόπιν σχετικής αίτησης, με δαπάνες και έξοδα του αιτούντος».
Η εν λόγω απόφαση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες δαπάνες τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες επί σειρά ετών με σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις καθώς τα εμπορεύματά τους δεν θα εξυπηρετούνται σε 24ωρη βάση, ενώ περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της Ελεύθερης Ζώνης του Λιμένος Θεσσαλονίκης, ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών λιμένων άλλων χωρών.
Ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ, στο πλευρό των Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης καθώς και των παραγωγικών φορέων της ευρύτερης περιοχής, στηρίζει την επαναλειτουργία της νυκτερινής βάρδιας, προκειμένου το Λιμάνι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας να παραμείνει ανταγωνιστικό και εξωστρεφές, στο πλαίσιο της στρατηγικής του θέσης και του απαιτητικού ρόλου που καλείται να επιτελέσει.