Κατάργηση ναυτιλιακών ακολούθων

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑΤΑ

Την αναδιάρθρωση των εδρών των ναυτιλιακών ακολούθων, ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κάνοντας δεκτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προβλέπει την ίδρυση νέων και κατάργηση κάποιων εκ των υφιστάμενων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) για την «ίδρυση – κατάργηση εδρών ναυτιλιακών ακολούθων», καταργούνται οι ακόλουθες έδρες ναυτιλιακών ακολούθων: Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Παναμά (Παναμάς), Μαρακαΐμπο (Βενεζουέλα), Βανκούβερ (Καναδάς).
Παράλληλα, ιδρύονται οι ακόλουθες έδρες ναυτιλιακών ακολούθων: Μπουσάν (Νότια Κορέα), Γκουανγκζού (Κίνα), Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική).
Στη γνωμοδότηση του ΣτΕ υπογραμμίζεται ότι στο Προεδρικό Διάταγμα αναγράφεται πως δεν θα υπάρξει δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό, ωστόσο σύμφωνα με έγγραφα της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, προκύπτει ότι προκαλείται δαπάνη για έτη 2019 έως 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΣτΕ υποχρέωσε τους δύο συναρμόδιους υπουργούς να αναγράψουν στο σχέδιο Π.Δ. τις δαπάνες εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.