Κατάμεστη αίθουσα των Σφακιανών

ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών στο κέντρο της Αθήνας  πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Βασική Εκπαίδευση στα Σφακιά: Σφακιανές Δασκάλες και Σφακιανοί Δάσκαλοι», την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019.
Η βραδιά ξεκίνησε με μια γενική αναφορά στην κατάσταση της παιδείας στην επαρχία Σφακίων κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα από τον Πρόεδρο του ΔΣ, Α. Κούνδουρο, ενώ οι Σ. Μανουσογιάννης και Β. Θωμάς συμπλήρωσαν την ενότητα αυτή με μια αναφορά στο έργο και την κληρονομιά του μεγάλου ευεργέτη των Σφακίων Γ. Ξενουδάκη. Κατόπιν έγινε εκτενής αναφορά από τον Σ. Μανουσογιάννη α) στα σχολεία της επαρχίας Σφακίων που κτίστηκαν από το κληροδότημα του Γ. Ξενουδάκη, και β) ονομαστική αναφορά σε κάθε δάσκαλο που υπηρέτησε στην επαρχία Σφακίων από τις τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, έγινε αφιέρωμα σε 3 ξεχωριστές περιπτώσεις δασκάλων της επαρχίας Σφακίων:
α) στους Ν. Πάτερο και Κ. Χρυσουλάκη-Πάτερου από τον καθηγητή Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Σταυριανέα, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο διδασκαλικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο τους,
β) στο Γ. Μανουσέλη από την Μ. Παπαδογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του δασκάλου από τον μαρτυρικό Καλλικράτη και
γ) στους Γ. Μανταδάκη και Χ. Μανταδάκη-Μανουσογιαννάκη από τον Σ. Μανουσογιάννη, ο οποίος με συγκίνηση ξεδίπλωσε πτυχές της μεγάλης κοινωνικής και εκπαιδευτικής προσφοράς της ίδιας του της μητέρας, στα δύσκολα χρόνια των δεκαετιών 1930-1960, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στα Σφακιά ως δασκάλα με πανεπιστημιακό δίπλωμα (απονεμηθέν από τα χέρια του Ε. Βενιζέλου).
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Σ. Καπριδάκης έκανε μια αποτίμηση για την σημερινή κατάσταση της εκπαίδευσης στο Δήμο Σφακίων, βασιζόμενος σε στοιχεία που παρασχέθηκαν από το Δήμο Σφακίων και τα ίδια τα σχολικά καταστήματα, τονίζοντας τα θετικά, αλλά και στηλιτεύοντας τα αρνητικά στοιχεία, ιδιαίτερα ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία των Σφακίων και την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της Παιδείας.
Την εκδήλωση έντυσε μουσικά το συγκρότημα του λυράρη Θ. Ραπτάκη, ενώ απέδωσε ριζίτικα τραγούδια ο πολιτιστικός όμιλος ριζίτικου τραγουδιού «Οι Ριζίτες».
Η Ένωση Απανταχού Σφακιανών ευχαριστεί τα μέλη της, τους φίλους και συμπατριώτες που την τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς επίσης και όλους τους εκπροσώπους των κρητικών πολιτιστικών σωματείων που παρευρέθηκαν.
Επίσης υπογραμμίζει ότι η εκδήλωση ήταν ένα χρέος στους παιδαγωγούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αψηφώντας τις δύσκολες γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες, μεταλαμπάδευσαν τη φλόγα της μάθησης και του ανθρωπισμού στα παιδιά των Σφακίων από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις μέρες μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail