Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μάχης Κρήτης

ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗ Περιφέρειες

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάχης Κρήτης στο Ηράκλειο από τις αρχές του τόπου τιμήθηκε την Κυριακή 21 Μαΐου 2017  η 76η επέτειος από τη «Μάχη της Κρήτης» που οργάνωσε η Περιφέρεια  Ηρακλείου.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη έπαρση των σημαιών των τεσσάρων συμμαχικών Κρατών, Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης». Ακολούθησε επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε, ο φιλόλογος του 5ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, κ. Σακελλάρης Κωνσταντίνος.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης» από τους: εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Φωτάκη, βουλευτές Ηρακλείου Μανόλη Συντιχάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Σπύρο Δανέλλη, ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκο Ξυλούρη, δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, την Υποπρόξενο Μ. Βρετανίας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων.
Αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε στους παραβρισκόμενους η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου ν. Ηρακλείου, τον αιωνόβιο επιζώντα τραυματία αγωνιστή της Μάχης Κρήτης Γεώργιο Παλαιάκη, και τον τελευταίο επιζώντα της Ανεξάρτητης αντάρτικης Ομάδας Ανωγείων «Ο Ψηλορείτης» Χαράλαμπο Μαυρογιάννη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης σε δήλωση του ανέφερε ότι,  «τα μηνύματα της ηρωικής Μάχης της Κρήτης είναι διαχρονικά, αποτελεί μια από τις ενδοξότερες και ηρωικότερες σελίδες στην εποποιία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα ηχηρό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει ένας λαός που αγωνίζεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, ακόμη και όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα ισχυρότερο κατακτητή. Η Κρήτη, η Ελλάδα, τιμά σήμερα στην πράξη τον αγώνα και τη θυσία των προγόνων μας και των Συμμάχων για μια πατρίδα ισχυρή σε έναν ελεύθερο, ειρηνικό, δημοκρατικό κόσμο».