Ιστορική ενεργειακή συμφωνία

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπεγράφη η ιστορική ενεργειακή συμφωνία στην Αθήνα στο Ζάππειο μεταξύ των χωρών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ενώ αναμένεται και η υπογραφή της Ιταλίας. Την συμφωνία έχει εγκρίνει η ΕΕ καθώς και η Γερουσία των ΗΠΑ. Μετά την συμφωνία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «Η ενεργειακή συμφωνία αφορά την σύνδεση του αγωγού του φυσικού αερίου EAST MED. Πρόκειται για μία γέφυρα που θα οδηγήσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας. Η συμφωνία είναι συμβολή στην Ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής ενώ αναβαθμίζεται η Ελλάδα περιφερειακά. Το φυσικό αέριο θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από ρυπογόνους ενέργειας όπως το πετρέλαιο και για επόμενα τριάντα χρόνια θα κυριαρχήσει το φυσικό αέριο. Η Ελλάδα μέχρι το 2028 θα έχει σε όλες τις περιοχές φυσικό αέριο. Την ερχόμενη Τρίτη που θα έχω συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ Τράμπ θα τον ενημερώσω για την εν λόγω συμφωνία.
Επίσης το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενημερώσουμε μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη τους ευρωπαίους εταίρους μας. Ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοικτή σε όλους αρκεί να σέβονται την καλή γειτονία.»
Από την πλευρά του ο κ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε «Η συμφωνία του αγωγού είναι ιστορικό γεγονός. Πρόκειται για την δημιουργία μιας περιφερειακής ειρηνικής συνεργασίας και δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Επίσης θα προχωρήσουμε στην ηλεκτρική υποθαλάσσια σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.»
Τέλος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε «Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για το Ισραήλ. Είμαστε πλέον ισχυρή ενεργειακή χώρα. Ήδη ανοίξαμε τα πρώτα ενεργειακά κοιτάσματα. Χαιρετίζουμε ν Κύπρο και την Ελληνική Δημοκρατία γι΄αυτή την συμφωνία και δεν δουλεύουμε εναντίον κανενός. Ζητάμε από τη Ιταλία και την Αίγυπτο να συνδράμουν.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail