«Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας: η σημασία της Κρήτης»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση-διάλογο, διοργανώνει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στις 8.00 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω 2 Ηράκλειο με θέμα: «Η γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας: η σημασία της Κρήτης», το Τμήμα «Κρήτη HJ – 11της AHEPA HELLAS με αφετηρία το βιβλίο: «Ποιοι είμαστε; Η Γεωπολιτική της ελληνικής ταυτότητας» του Γεωργίου Στυλιανού Πρεβελάκη.
Συνομιλούν: ο συγγραφέας του βιβλίου, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Απέναντι στη διάχυτη απαισιοδοξία των ημερών, ο Γεώργιος Πρεβελάκης αντιπαραθέτει μια διαφορετική οπτική για τον Ελληνισμό. Είναι άραγε ο Ελληνισμός καταδικασμένος, όπως φαίνεται να δείχνουν η οικονομική κρίση και οι δημογραφικές προοπτικές; Μια ευρύτερη θεώρηση επιτρέπει, ίσως, κάποια διαφορετική πιο αισιόδοξη προοπτική.
Με την παγκοσμιοποίηση, το γεωπολιτικό περιβάλλον αλλάζει ριζικά και ταχύτατα. Παλιές μορφές κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης, όπως οι τοπικές παραδόσεις, η οικογένεια, η διασπορά και οι θρησκευτικοί θεσμοί αναβιώνουν, αμφισβητώντας ή υποκαθιστώντας εν μέρει τις κρατικές και εδαφικές δομές. Μπορούν οι εξελίξεις αυτές να αναβαθμίσουν εκ νέου τον Ελληνισμό;  Η δυσκολία να εκσυγχρονιστούμε μπορεί, ενδεχομένως, να διαβαστεί και θετικά: μήπως, δηλαδή, η «υστέρηση» αυτή μάς διευκολύνει να προσαρμοστούμε και να διαπρέψουμε στη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα; Ποια πολιτικά συμπεράσματα πρέπει να αντλήσουμε από την ανάλυση αυτή;
Μήπως, τέλος, εξετάζοντας τις ιστορικές κρητικές εμπειρίες, μπορούμε να διαγνώσουμε έναν πρωτοποριακό ρόλο της Κρήτης στην προσπάθεια του Ελληνισμού να ανανεωθεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας εποχής;
Η Οργάνωση ΑΗΕΡΑ είναι η μεγαλύτερη Ομογενειακή Οργάνωση στον κόσμο. Ιδρύθηκε στις ΗΠΑ στις 26 Ιουλίου 1922 από Έλληνες μετανάστες με σκοπό τη συσπείρωσή τους, προκειμένου να αλληλοβοηθηθούν  στη νέα πραγματικότητα της ζωής τους.  Σήμερα η Οργάνωση απαρτίζεται από 28 Περιφέρειες και περί τα 500 τοπικά Τμήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Τμήμα «ΚΡΗΤΗ-ΚΝΩΣΟΣ JH-11» είναι ένα από τα παραπάνω τμήματα, λειτουργεί από τον Μάιο του 2008 και ανήκει στην 25η Περιφέρεια ΑΗΕΡΑ ΗΕLLAS.
Οι σκοποί της Οργάνωσης είναι: η προβολή του ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, η ενίσχυση της παιδείας, η φιλανθρωπία, η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, η επιβράβευση της ατομικής προόδου, η προαγωγή του πατριωτισμού, η προώθηση και υποστήριξη εθνικών θεμάτων και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αφοσίωση στον τομέα της εκπαίδευσης, η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός αποτελούν τους ισχυρούς άξονες της Οργάνωσης, στους οποίους έχει να επιδείξει, μέχρι σήμερα, σημαντικότατο έργο σε εθνικό και  τοπικό επίπεδο.