Ημέρα «αστρονομίας» στην Σκιάθο

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Περιφέρειες

Με θέμα «Ο Γαλαξίας μας και οι άλλοι γαλαξίες» θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Χρίστος Θ. Ξενάκης, την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στις επτά το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου της Σκιάθου.
Το πρωί της ίδιας μέρας ο κ. Ξενάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Σκιάθου, σε συνεργασία με τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του πολιτιστικού συλλόγου Ή Σκιάθος’, με θέμα «Εξερευνώντας τον πλανήτη Άρη».
Ο κ. Ξενάκης, γεννήθηκε στο Βόλο όπου και παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης. Παράλληλα, παρακολούθησε τα μαθήματα γαλλικής γλώσσας  στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (παράρτημα Βόλου), όπου και πήρε το Δίπλωμα Ανωτέρων Σπουδών (DES). Σπουδές στη Φυσική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Φυσικών Επιστημών και Διδακτορικό δίπλωμα στη Φυσική. Εξειδικεύσεις στο Παρίσι (Paris-VI), στη Λυών (Académie de Lyon) και στο Σαουθάμπτον (University of  Southampton) της Αγγλίας. Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση ως Καθηγητής Φυσικής, υπήρξε Διευθυντής του 1ου Λυκείου Βόλου, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών καθώς και Πάρεδρος επί θητεία του (πρώην) Παιδαγωγικού  Ινστιτούτου. Έχει εργαστεί ακόμη ως Καθηγητής Φυσικής και Διευθυντής του Τομέα Φυσικών Επιστημών στην École Européenne de Bruxelles III – Βέλγιο. Έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως Εξωτερικός Ερευνητής, με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως διδάσκων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και ως διδάσκων στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Είναι μέλος  του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (Αντιπρόεδρος), καθώς και άλλων Επιστημονικών Οργανώσεων και φορέων, όπως της A.E.D.E. (Association Européenne des Enseignants).  Έχει τιμηθεί με το Αργυρό Μετάλλιο ECU του Συμβουλίου της Ευρώπης .
Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, είναι ένας από τους παλαιότερους αστρονομικούς συλλόγους της Ελλάδας, κύριος στόχος του οποίου είναι η διάδοση της επιστήμης της αστρονομίας στην Ελλάδα στο ευρύτερο κοινό.