Ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση Ελλάδας για φυσικές καταστροφές

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

Κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης και για να καλυφθεί ένα μέρος από το κόστος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των προσωρινών καταλυμάτων, των επιχειρήσεων απορρύπανσης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να ελαφρυνθεί η οικονομική επιβάρυνση για τις εθνικές αρχές της Ελλάδας, της Γαλλίας, τη Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το ποσό των 104 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής:
– 1,3 εκατ. ευρώ για τη Λέσβο μετά τον σεισμό του Ιουνίου του 2017
Ένας σεισμός και οι μετασεισμικές δονήσεις του έπληξαν τη Λέσβο τον Ιούνιο του 2017. Η χώρα έχει ήδη λάβει, τον Οκτώβριο του 2017, την πρώτη δόση της ενίσχυσης ύψους περίπου 136.000 ευρώ
– 50,6 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία και 3,2 εκατ. ευρώ για την Ισπανία, μετά τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και του Οκτωβρίου
Ισχυρές δασικές πυρκαγιές, που ξεπέρασαν τις πυροσβεστικές και διασωστικές δυνατότητες της χώρας, κατέκαψαν την κεντρική και τη Βόρεια Πορτογαλία και προκάλεσαν πολλούς θανάτους, ενώ επεκτάθηκαν και στην παρακείμενη περιφέρεια της ισπανικής Γαλικίας.
Η ΕΕ διοχέτευσε υποστήριξη έκτακτης ανάγκης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και της δορυφορικής υπηρεσίας του προγράμματος Copernicus και αργότερα παρείχε οικονομική βοήθεια με την προσφορά ευελιξίας στο πλαίσιο χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ.
Τον Αύγουστο του 2015 διατέθηκαν 45 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο του περιφερειακού για την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.
Το πρόγραμμα ανάπτυξη της τροποποιήθηκε ώστε να αυξηθεί κατά 22 εκατ. ευρώ το ποσό που είχε διατεθεί για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Η ΕΕ κατέβαλε επίσης την πρώτη δόση ενίσχυσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην Πορτογαλία τον Νοέμβριο του 2017.
– 49 εκατ. ευρώ για τις γαλλικές περιφέρειες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης μετά τους τυφώνες Ίρμα και Μαρία
Οι δύο αυτές ευρωπαϊκές υπερπόντιες περιοχές επλήγησαν από καταστροφικούς τυφώνες τον Σεπτέμβριο του 2017· ο Άγιος Μαρτίνος υπέστη ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές. Τα εν λόγω κονδύλια θα συνεισφέρουν στην ανασυγκρότηση των δύο περιοχών, ενώ παράλληλα η Επιτροπή αναζητά τρόπους για να προστατευτούν οι περιφέρειες αυτές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως υπαγορεύει η νέα στρατηγική για τις εξόχως απόκεντρες.
Η Επιτροπή επιδιώκει επίσης να βοηθήσει το γαλλικό και το ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου να συνέλθουν με την υποστήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως στο πλαίσιο του προγράμματος διαπεριφερειακής συνεργασίας του νησιού.
Το ποσό των 49 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει 5 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν ως προκαταβολή τον Δεκέμβριο του 2017.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail