Ευρωπαϊκή διάκριση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τιμητική διάκριση (EMYA European Museum of the Year Special Commendation) στον ετήσιο διαγωνισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού European Museum Forum (EMF), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, από τις 3 έως τις 6 Μαΐου 2017, βραβεύτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «οι κριτές εκτίμησαν την κομβική σημασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου για την παρουσίαση της αρχαίας ιστορίας της Κρήτης μέσα από τη νέα μουσειολογική αφήγηση για τον Μινωικό Πολιτισμό, η οποία διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου της Επανέκθεσης των Συλλογών, που ολοκληρώθηκε το 2015». «Ιδιαίτερα επαίνεσαν τις πρωτοβουλίες του Μουσείου για τη διάχυση της ιστορικής γνώσης σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες μέσα από καινοτόμες δραστηριότητες προσθέτει το ΥΠΠΟΑ.
Σύμφωνα με τους κριτές «το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εξελίχθηκε σε σπουδαία κοινωνική και πολιτισμική επένδυση για την Κρήτη, η οποία επηρεάζει την οικονομία και τον τουρισμό, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία να εμπεδώσει μία θετική πρόσληψη της επιστήμης και της κουλτούρας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προτάθηκε, επίσης, από τους κριτές του EMF, μαζί με ακόμη δύο ευρωπαϊκά μουσεία, για το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρόταση που υπογραμμίζει την ευρωπαϊκή διάσταση του Μινωικού Πολιτισμού, ο οποίος αναδεικνύεται με μοναδικό τρόπο στις αίθουσες του Μουσείου. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαγωνισμού επιβραβεύονται τα ευρωπαϊκά μουσεία που επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στη βιωματική παρουσίαση των Συλλογών τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Επιβραβεύονται, ακόμη, αυτά που διευρύνουν το κοινό τους μέσα από ποικίλες εξωστρεφείς δράσεις, οι οποίες προωθούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και το γενικότερο όφελος της κοινωνίας.»