Ευρωπαϊκή βράβευση Ελλάδας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΑ

Στους εννέα νικητές περιλαμβάνονται έργα της Ευρωπαϊκής Ένωση; του προγράμματος LIFE για τη φύση, το περιβάλλον και την δράση και το κλίμα  από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Ειδικό βραβείο Κοινού, σύμφωνα με την εφετινή Πράσινη Εβδομάδα που εστιάζεται στις βιώσιμες πόλεις, απονεμήθηκε σε ένα έργο του προγράμματος LIFE για τις «πράσινες πόλεις», που διερευνά λύσεις για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις.
Ειδικότερα από τα 62 επικρατέστερα, τα εννέα σημαντικότερα έργα έλαβαν τον τίτλο «Καλύτερο έργο LIFE». Στους νικητές περιλαμβάνονται περιβαλλοντικά έργα από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, έργα που αφορούν τη φύση από το Βέλγιο, την Ελλάδα και τη Σλοβακία, και έργα κλιματικής δράσης από την Αυστρία και την Ισπανία (δύο έργα). Τα έργα που βραβεύονται επιλέχθηκαν για τη συμβολή τους στη βελτίωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, με ιδιαίτερη προσοχή στον καινοτόμο χαρακτήρα τους, στη δυνατότητα αναπαραγωγής τους, στη συνάφεια με την ακολουθούμενη πολιτική και στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.
Η Ελλάδα – που συμμετείχε με 5 έργα – βραβεύτηκε για έργο LIFE ARCTOS/ KASTORIA – στην κατηγορία LIFE — Φύση και βιοποικιλότητα – για την προστασία της καφέ αρκούδας και των Ελλήνων οδηγών.
Ο νομός Καστοριάς έχει προστατέψει αρκούδες και οδηγούς στο νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου. Η χρηματοδότηση του LIFE συνέβαλε στον προσδιορισμό των πλέον θανατηφόρων σημείων του με τη βοήθεια αρκούδων εφοδιασμένων με ραδιοεπισήμανση και παρακολουθούμενων μέσω δορυφόρου. Ως μέρος του έργου ARCTOS/ KASTORIA, η τοπική αρχή έχει εγκαταστήσει οδικά σήματα, οπτικά αποτρεπτικά μέσα και περιφράξεις μήκους 35 χλμ., αδιαπέραστων από τις αρκούδες, ώστε η άγρια πανίδα να παραμένει εκτός οδικού δικτύου. Με τα μέτρα αυτά έχουν σχεδόν πλήρως εξαλειφθεί τα τροχαία δυστυχήματα. Το έργο έχει επίσης αναπτύξει ομάδα εμπειρογνωμόνων έκτακτης ανάγκης και άνω των 100 εθελοντών για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι αρκούδες στις τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και για την παροχή εξοπλισμού σχετικού με τη διασφάλιση των κυψελών και των εκτρεφόμενων ζώων γενικότερα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail