Ευρωπαϊκή απόρριψη αποζημίωσης πληγέντων Ανατολικής Αττικής

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΘΕΜΑΤΑ

Παρά τους 98 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η ΕΕ ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας και απορρίπτει την αποζημίωση των πληγέντων στην Ανατολική Αττική όπως φαίνεται από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεπείγουσα ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλου.
Σε ανακοίνωση αναφέρεται «Χωρίς περιστροφές, η αρμόδια Επίτροπος Κ. Κρέτσου στην απάντησή της αποκλείει την αποζημίωση των πληγέντων, αναφέροντας ότι «η αποζημίωση για ζημίες σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ», αλλά ούτε και στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ». Σημειώνεται ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την ερώτησή της είχε ζητήσει να αρθούν οι δυσμενείς προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικοί κανονισμοί προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης και άμεση αποζημίωση των πληγέντων.
Η όποια δε κινητοποίηση του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης» (ΕΤΠΑ) ή και -υπό προϋποθέσεις- του «Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ» δεν θέτει ως προτεραιότητα την αποζημίωση των πυροπαθών που είδαν το βιός τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες, αλλά την «αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση της Επιτροπής, δηλαδή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ακόμη και «η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών» που χρηματοδοτείται από τα εν λόγω Ταμεία πρωτίστως επιδιώκει την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα.
Υπενθυμίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού κι ένα μέρος τους επιστρέφει στη χώρα όχι για τις δικές του ανάγκες – ακόμα και τις πιο άμεσες και ζωτικές όπως των πυρόπληκτων ή των πλημμυροπαθών αλλά για την ενίσχυση του κεφαλαίου, για φοροαπαλλαγές επιδοτήσεις και άλλα προνόμια σαν «κράχτες» για επενδύσεις και «ανάπτυξη». Με λίγα λόγια, τα ίδια και μέσα και έξω. Οι πληγέντες, όλος ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει παρά μόνο το χειρότερο από αυτή κι όσους τη λιβανίζουν υποσχόμενοι «παρεμβάσεις» και την «αρωγή» της χωρίς να τοποθετούνται όταν υπάρχουν τέτοιες απορρίψεις όπως η συγκεκριμένη για το Μάτι και συνολικά για την Ανατ. Αττική.
Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο ταξικός αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ και καταρρίπτονται οι μύθοι περί ευρωενωσιακής αλληλεγγύης. Παρά το μέγεθος της τραγωδίας, τους 98 νεκρούς τα καμένα σπίτια, τις μεγάλες καταστροφές η ΕΕ … σταθερά στο πόστο της, απορρίπτοντας κάθε οικονομική βοήθεια υπερασπίζοντας τη λογική του κόστους-οφέλους που αποτελεί και τη βάση απόρριψης των αναγκαίων υποδομών που απαιτούνται για την πρόληψη από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιες όπως και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ για την αποθέωση της ΕΕ.»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail