Εργαστήριο Μύθων στη Θήβα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πώς το θρυλικό παρελθόν μιας πόλης επηρεάζει το παρόν και το μέλλον της; Και πώς το παρόν με τη βοήθεια συμβατικών αλλά και εναλλακτικών μεθόδων μάθησης συμβάλλει στην κατανόηση του παρελθόντος;»
Το Myths Lab είναι μια πολιτιστική πρωτοβουλία η οποία φιλοδοξεί να εξοικειώσει μία ομάδα μαθητών από σχολεία της Θήβας με τη μυθολογία της πόλης τους, επανασυνδέοντας τους μύθους με την τοπογραφία της μέσα από βιωματικά εργαστήρια ιστορίας, κατασκευής αρχιτεκτονικής μακέτας και δημιουργικού βίντεο-παιχνιδιού.
Η εξοικείωση των 16 μαθητών που θα συμμετάσχουν θα προκύψει από μια αλληλουχία δράσεων και εργαστηρίων μη τυπικής μάθησης με τελικό αποτέλεσμα τη συνδημιουργία μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα ακολουθήσει το μυθολογικό αφήγημα της ίδρυσης της Θήβας.
Στο πλαίσιο του Myths Lab, θα πραγματοποιηθούν 5 βασικές δράσεις:
Διαδραστική ξενάγηση στα χνάρια του Κάδμου.
Δημιουργική Αναπαράσταση σημείων του μύθου σε αρχιτεκτονικές μακέτες.
Εργαστήριο Minecraft Ι: Ψηφιακή αναπαράσταση σημείων του μύθου σε βίντεο-παιχνίδι.
Εργαστήριο Minecraft IΙ: Δημιουργία μικρών βίντεο από τις ψηφιακές κατασκευές
Συμμετοχικός σχεδιασμός πολιτιστικής διαδρομής.
Οι δράσεις του Myths Lab ξεκίνησαν από την  Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, με τους 16 Εξερευνητές Μύθων να ακολουθούν τα χνάρια του μυθικού ιδρυτή της πόλης, Κάδμου, μέσα από μία διαδραστική περιήγηση στο κέντρο της πόλης!
Το Myths Lab χρηματοδοτείται από το «START – Create Cultural Change», ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Θεσ/κης και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων Γερμανίας.
Το πρότζεκτ τέλει υπό την αιγίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, και συμμετέχουν μαθητές Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού από το 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας.